Lom u laktu

Laktovi imaju vrlo složenu strukturu. Prikazani dio gornjih ekstremiteta formiran je radijalnim i ulnarnim kostima koji su povezani s tkivom humerusa. Unutar zgloba glavnog lakta nalazi se nekoliko malih. Kroz to područje prolaze veliki živci i krvne žile koji su odgovorni za pokretljivost cijelog uda. Stoga su prijelomi kostiju lakatnog zgloba, uz poteškoće s motoričkim funkcijama i razvoj ozbiljnog bolnog sindroma, ispunjeni čitavim nizom komplikacija.

Koja se terapija koristi za oštećenje ovog plana? Kako liječiti frakture laktova? Što je potrebno za rehabilitaciju? Pokušat ćemo odgovoriti na postavljena pitanja.

Vrste fraktura

Razlikuju se sljedeće vrste ozljeda lakatne kosti:

 1. Zatvoreni prijelom lakatnog zgloba karakterizira oštećenje radijalne kosti, vrata i glave. Najčešće se javlja kao posljedica prekomjernog opterećenja pri fokusiranju na ravan ekstremitet.
 2. Otvoreni prijelomi lakatnog zgloba - osim pojave pukotina u strukturi kosti, meka tkiva oštećena su krhotinama. U teškim slučajevima dolazi do rupture kože, stvara se zjajan rana koja je popraćena obilnim gubitkom krvi.
 3. Do frakture koronoidnog procesa dolazi zbog značajnih udarnih opterećenja koštanog tkiva. Takve ozljede su rijetke. Oštećenje ovog plana karakteriziraju posljedice u obliku pomaka i dislokacije podlaktice.

Lomovi zglobova lakta također su identificirani i bez pomaka. Često, s takvim ozljedama, jedna kost pati.

 1. Prisutnost oštrih bolova, koja daje ruku i zglob.
 2. Ograničena pokretljivost udova ili potpuna paraliza.
 3. Nezdravo, neuobičajeno za osobu pokretljivost ruke u području zgloba lakta, na primjer u lateralnom smjeru.
 4. Pojava edema, stvaranje plavičastog hematoma, potkožna modrica.
 5. Neurološki simptomi - obamrlost prstiju i šaka, trnce podlaktice.
 6. Oštećenja krvnih žila, mišićnog tkiva, kože (otvoreni prijelomi zglobova lakta).

Jasan znak ozbiljnog oštećenja zgloba lakta je jaka bol u leđima. Postupno se na prednjoj površini ozlijeđenog područja stvaraju natečenost i hematomi. Nakon toga se gubi sposobnost savijanja ruke. Ozlijeđeni ekstremno visi. Kod izvođenja pokreta podlaktice javlja se ukočenost mišića.

Nakon frakture s premještanjem kosti zadržava se sposobnost produljivanja ruke. Međutim, podizanje udova i njegovo rotiranje na strane uzrokuju značajnu nelagodu.

Uzroci kršenja

Fraktura laktova najčešće se javlja kao posljedica pada na zglob ili ravan ud. Utjecaji, dislokacije i ozljede humerusa također mogu uzrokovati poremećaj u zglobovima. Kongenitalna slabost ligamentno-tetivnog aparata lakta također je čimbenik, pod utjecajem kojeg se povećavaju šanse oštećenja artikulacije.

Vrste oštećenja

Rijetko se dijagnosticira fraktura olekranona, iako kada padne, taj dio udova preuzima glavnu silu udarca. Još uvijek postoje prijelomi:

 • glava i vrat radijusa,
 • epikondil humerusa,
 • koronoidni proces ulne.

Osim toga, postoji i regionalni prijelom ulne s premještanjem, kada fragmenti kosti promijene svoje normalno mjesto i bez premještanja. U slučaju oštećenja integriteta kože i otpuštanja koštanih fragmenata izvana, dijagnosticira se otvoreni prijelom. Ako meke strukture ostanu netaknute, fraktura se smatra zatvorenom. Postoje i periartikularni, intraartikularni prijelomi lakatnog zgloba.

Karakteristični simptomi

Ako dijete ili odrasla osoba ima oštećeni zglob lakta, a kost je slomljena, znakovi se razvijaju odmah. Došlo je do oštre boli, nastaje hematom i oticanje, zbog čega se ruka normalno ne oslobađa. Ako dođe do pomjeranja kostiju, žrtva ne može pomicati ruku, zbog oštećenja živčanih završetaka, udovi postaju zanijemljeni. Intraartularnu frakturu karakterizira nenormalna pokretljivost artikulacije.

Fraktura olekranona i kondila uzrokuje bol koja je lokalizirana u stražnjem dijelu zgloba. Ako je oštećen vrat radijalne kosti, sindrom se koncentrira ispred artikulacije. Lom koronoidnog procesa karakterizira akutna bol u prednjem dijelu zgloba, dok je fleksija-ekstenzija ekstremiteta ograničena.

Dijagnoza loma laktova

Ako žrtva ima karakteristične simptome frakture lakta, hitno je odvesti osobu u hitnu pomoć, gdje će ga pregledati specijalista za traumu.

Nakon vizualnog pregleda pacijentu se daje smjer na rendgenskim snimkama koji se izvodi u 2 projekcije. Ako dođe do prijeloma zglobova lakta s pomakom, dok postoje sumnje o uništenju mekih tkiva, ukazuje se na dodatni MR ili CT. Ovisno o vrsti i težini ozljeda, liječnik odabire individualni režim liječenja.

Konzervativan

Ako fragmenti ostanu u normalnom položaju, ili je došlo do frakture s pomakom od najviše 20-30 mm, provodi se konzervativno liječenje. U ovom slučaju, imobilizacija udova je obvezna, pa se gips stavlja na zglob za lakat, a ruka se fiksira pod kutom od 45-50 °. Analgetici se propisuju za ublažavanje bolnog simptoma. Kada se oteklina počne smanjivati, vrši se ponavljanje radiografije. Ako nema sekundarnog pomaka, gips se ostavlja još 3-4 tjedna, a zatim se koristi potpora. Ako nema komplikacija, propisan je tijek terapijskih vježbi. Uz sve preporuke liječnika potpuni oporavak nastupa u 6-8 tjedana.

Kirurgija

U slučaju kada je osobi dijagnosticiran prijelom fragmentacije, a zglobovi lakta su se pomaknuli, operativna intervencija je obvezna. Često se izvodi osteosinteza u kojoj se koriste vijci, ploče i igle. Nakon operacije, ruka je imobilizirana gipsom, koji se mora nositi dok se kost ne osigura do kraja.

Gimnastika

Tijekom rehabilitacijskog razdoblja važno je slijediti sve preporuke liječnika, inače postoji visoki rizik od negativnih posljedica. Da bi se normaliziralo funkcioniranje zgloba, nužno je dodijeliti kompleks terapijskih vježbi. Dok je ruka u gipsu, preporuča se izotonične mišićne kontrakcije u kojima ostaje imobiliziran ud. Kada se zglob počne zacijeliti, a rizik od komplikacija se završi, kompleks vježbanja se povećava, dodaju se vježbe fleksija-fleksija. Osnovne vježbe izgledaju ovako:

 • Sjedeći za stolom, stavite ruku ispred sebe. Polako podignite i zatim spustite ud.
 • Ruke iza leđa. Zdravi ud nenahno udare pacijenta, ali se pobrinite da nema nelagode.

Kako se stanje poboljšava, opterećenje na zglobu se postupno povećava. Da bi se postigao maksimalni učinak vježbi, važno je redovito vježbati, a da ne propustite niti jednu lekciju. Tijekom vježbanja ne smije biti nelagode i boli, ali ako se pojave takvi simptomi, obavijestite svog liječnika. Ako je potrebno, ispravit će vježbe.

Fizioterapija i masaža

Dok je ruka ožbukana, masaža je zabranjena. Nakon što je rizik od komplikacija prošao, preporučljivo je masirati leđa, ruke iznad i ispod lakta. Zahvaljujući ručnoj masaži, moguće je vratiti funkcionalnost zglobova, smanjiti bol, spriječiti atrofiju mišića, ojačati tetivno-ligamentni aparat. Lom ruke je uspješno izliječen pomoću fizioterapeutskih postupaka koji pridonose normalizaciji cirkulacije i prehrane zahvaćenih područja. Zbog toga se tkiva brže regeneriraju i regeneriraju. Tretman se provodi takvim metodama:

 • elektroforeza,
 • magnitolechenie,
 • lasersko grijanje,
 • UHF,
 • aplikacije za blato.

Trebam li dijetu?

Kako bi se brže oporavio od prijeloma, važno je uspostaviti prehranu.

Preporučuje se obogatiti hranu hranom koja sadrži kolagen:

 • meso peradi, riba,
 • plodovi mora
 • morska kelj
 • heljda, zobena kaša,
 • povrće i voće
 • jaja.

Efekti

Fraktura desnog ili lijevog lakta smatra se ozbiljnim poremećajem koji zahtijeva adekvatnu terapiju i dugotrajan tijek rehabilitacije. Ako slijedite sve preporuke liječnika, komplikacije često ne nastaju. U suprotnom, moguće su posljedice:

 • ponovno lomljenje, koje se uglavnom događa zbog prekomjernog stresa na zglobu,
 • formiranje posttraumatskih kontraktura,
 • krvni ugrušci,
 • zarazna komplikacija
 • artroza.

Prevencija

Kako bi se izbjegli prijelomi zglobova lakta, preporuča se pažljivo pomicanje i izbjegavanje pada na ravnu ruku ili izravno na zglob. Kada prakticirate traumatske sportove morate zaštititi lakat od šoka zbog ortoza. Adekvatan oporavak pomoći će eliminirati ponovljene ozljede i razvoj post-traumatskih komplikacija, tijekom kojih je važno dozirati opterećenje na ud, kao i redovito izvoditi terapeutske vježbe.

Još uvijek mislite da je nemoguće izliječiti zglobove?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove - pobjeda u borbi protiv upale tkiva hrskavice još nije na vašoj strani.

I jeste li već razmišljali o bolničkom liječenju? To je razumljivo, jer je bol u zglobovima vrlo opasan simtom koji, ako se ne liječi odmah, može dovesti do ograničene pokretljivosti. Sumnjivo krckanje, ukočenost nakon noći odmora, koža oko problematične zone je rastegnuta, otečena na bolnom mjestu. Svi ti simptomi su ti poznati iz prve ruke.

Ali možda je ispravnije tretirati ne učinak, nego uzrok? Preporučujemo čitanje članka o suvremenim metodama liječenja zglobova. Pročitajte članak >>

Što je prijelom zglobova lakta

Lakt je složeni spoj koji čine tri kosti i okolna meka tkiva, uključujući:

 • humerus koji ide od ramena do lakta
 • radijus i ulna u podlaktici, koji se protežu od lakta do zapešća,
 • ligamenti, mišići i tetive održavaju stabilnost lakta i koordinaciju pokreta.

Laktični zglob je pokretna veza nadlaktične kosti (ramena) s ulnarnom i radijalnom kosti (podlaktica)

Zdravi zglobovi lakta omogućuju vam sljedeće:

 • savijanje,
 • produžetak (ravnanje),
 • okretanje podlaktice ili okretanje dlana gore i dolje.

Kondil je sferični kraj kosti, čiji oblik odgovara udubljenju druge susjedne kosti tako da se formira pokretni zglob

Lom lakta naziva se povredom integriteta jednog ili više kosti lakta. Takva oštećenja povezana su s teškim ozljedama, koje kasnije mogu dovesti do problema s motoričkom funkcijom, cirkulacijom krvi i inervacijom (živci koji kontroliraju rad organa) ozlijeđenog ekstremiteta. Prijelomi u djece mogu negativno utjecati na rast i razvoj koštanog tkiva. To je zbog činjenice da u dječjim kostima ima mnogo takozvanih zona rasta. Budući da se rast kosti nastavlja tijekom djetinjstva, ako je jedno od tih područja uključeno u prijelom, to može poremetiti njegov razvoj.

Struktura zglobova za lakat

Ljudska ruka je jedinstveni biološki mehanizam koji ima složenu strukturu. Ruka je podijeljena na:

 • četka
 • podlaktica - od ruke do lakta (zglob za lakat)
 • rame - to je dio ruke od lakta do mjesta, koje se popularno naziva rame, do ramenog zgloba
 • iznad zgloba ramena (gdje je kljucnica ispred, a lopatica iza) nadlaktica.

Dakle, lakat se spaja s podlakticom i ramenima. U njoj se tri velike kosti konvergiraju i pričvršćuju jedna za drugu, kroz tetive, mišiće, ligamente, vezivno tkivo i poseban oblik:

 • jedna ramena kost
 • dvije kosti podlaktice - radijalne i ulnar.

Držite ove kosti zajedno, tvoreći pokretni dizajn koljena:

 • radijalna strana kolateralnih ligamenata
 • iz ulnarne kosti - kolinarni ligament
 • mišićna strana - tetiva bicepsa
 • na boku kosti ramena, medijalnog (unutarnjeg) i lateralnog (vanjskog) epikondila (epikondil je zadebljanje kraja kosti na koju su pričvršćeni mišići i ligamenti).

Obratite pozornost! Riječ je o frakturi lakta kada se dogodi prijelom gornjeg dijela kosti podlaktice, radijalnog ili ulnarnog, donjeg dijela humerusa.

Simptomi slomljene ruke u zglobu lakta

Moguća ozljeda lakta može biti posljedica sljedećih simptoma koji se javljaju odmah nakon snažnog udara u ruku:

 • Oštra bolkoji se može spustiti, uz ruku oko podlaktice, u ruku
 • Nemogućnost slobodnog pomicanja ruke, savijanja i razdvajanja
 • Oteklina tkiva u području lakta, boja mijenja ruke
 • Neurološki simptomi s boli - utrnulosttrnce
 • Nefiziološka pokretljivost ruke u lakatu (ruka iz lakta se kreće ne samo gore-dolje, već i s desna na lijevo)
 • Osjećaj “nepravilnosti” strukture lakta na palpaciji u usporedbi sa zdravom rukom
 • krckanje, "Brušenje" fragmenata kosti.

Za djecu s takvom ozljedom karakteristična je reakcija plača, ruka se spušta uz tijelo. Dijete pokušava pružiti zdravu ruku. Možete tražiti ugodan položaj tijela kako biste smanjili bol. Beba je nemirna, uznemirena, žali se na ruku.

Obratite pozornost! Lomovi zglobova lakta nisu nužno povezani s gubitkom pokretljivosti ruke, značajnim edemom ili opipljivim pomakom. U slučaju oštrih bolova u ruci nakon pada ili udarca, treba imobilizirati ud i ozlijediti osobu specijalistu.

Ublažavanje boli

U slučaju traumatskih ozljeda ekstremiteta, pacijentu treba dati tablete ili injekciju analgetika. To može biti:

 • Analgin, Baralgin ili analozi
 • Ketanov
 • Nom.

Primjena analgetika može malo olakšati bol. Međutim, u teškim slučajevima to je neučinkovito.

Obratite pozornost! Povećanje doze analgetika ne povećava analgetski učinak, ali može imati negativan učinak na jetru.

Tretirajte s antiseptikom ako postoji ozljeda kože. S otvorenim prijelomom:

Učvršćivanje kraka u fiksnom položaju

Na prijelomu lakta, ruka je pričvršćena u maramu i obješena na vrat. Princip je sljedeći:

 • ruku do lakta treba biti paralelna s podom (savijena pod pravim kutom) i okrenuta dlanom prema tijelu
 • ruku u zavojima treba biti potpuno opuštena i ležati u njoj "kao u kolijevci".

Pod savijenom rukom stavite ga u nekoliko slojeva tkanine (to može biti odjeća žrtve ili pomoć). Potrebno je fiksirati ud u takvom položaju uz pomoć širokog (punog ramena i ruke) zavoja.

Što ne činiti:

 • ne možete ispraviti ud po tijelu
 • ne pokušavajte uzrokovati ozljede
 • nemoguće je popraviti ozlijeđeni ud s tankom vrpcom - to neće osigurati potrebnu nepokretnost.

Obratite pozornost! Ako želja za savijanjem ruke prouzroči jaku bol žrtvi, limb treba ostaviti u položaju koji je trebao nakon ozljede, poduzimanjem mogućih mjera za imobilizaciju.

Liječenje prijeloma bez premještanja

Ako se prijelom u zglobu zglobova pojavi bez pomicanja kostiju, terapijske mjere se sastoje od fiksiranje ekstremiteta u fiksnom položaju dok se oštećene kosti ne spoje prirodno. Na ruku stavite langet. Vrijeme nošenja ovisi o tome koja je kost oštećena.

 • Prijelom vrata radijalne kosti raste zajedno za 2-3 tjedna
 • Prijelom koronoidnog procesa zahtijeva nepokretnost 3-4 tjedna
 • Bilo koji prijelom s pomakom fiksiran je za 4-6 tjedana.

Operativna terapija

Uspješnost operativne terapije izravno ovisi o točnosti djelovanja traume kirurga, posebice usporedbi fragmenata koštanog tkiva, njihovoj verificiranoj fiksaciji u anatomski ispravnom položaju. Centar za traumatologiju i ortopediju sposoban je osigurati takvu operaciju.

Uz uobičajeno oštećenje strukture ulne, terapija je usmjerena na zatezanje tkiva medicinske žičane petlje. Ponekad je potrebno dodatno fiksiranje kostiju u statičnom položaju s žbicama.

Ako morate liječiti unutarnje prijelome zglobova lakta s formiranjem fragmenata, terapija se temelji na presađivanju kostiju. U takvim situacijama teško je omotati tkiva, jer to može dovesti do skraćivanja zglobnih površina. Umjesto toga, pribjegavajte upotrebi dinamičkih kompresijskih ploča.

U slučajevima kada postoje znakovi prijeloma kostiju, centar za traumatologiju i ortopediju može pacijentu ponuditi zamjenu tjelesnog tkiva posebnom protezom. Proizvodimo plastične i metalne implantate. Instalacija se odvija uz primjenu koštanog cementa.

Moguće komplikacije

Kako bi se spriječila pojava komplikacija u djece, posebno gubitak funkcionalnosti ekstremiteta, liječenje treba provoditi pod nadzorom odraslih osoba. Prije svega, ozlijeđena ruka mora biti potpuno u mirovanju tijekom terapije. Dijete ne bi trebalo opterećivati ​​ud, izvoditi iznenadne pokrete. Dopuštanje takve nepažnje može dovesti do ponavljanja prijeloma.

Rehabilitacija

 • masaža,
 • terapijske vježbe
 • fizioterapeutske procedure.

Razvoj zgloba uz pomoć fizioterapijskih vježbi moguć je prvog dana nakon fiksiranja udova gipsanim gipsom. Naravno, u tom slučaju izbjegavajte savijanje ruku na laktu. Glavni naglasak je na kretanju prstiju i zgloba. Žrtvi se preporuča da u ležećem položaju navijete ozlijeđeni ud iza glave, naprežući mišiće podlaktice i ramena. Takve otopine doprinose uklanjanju otoka kao rezultat aktivacije limfne drenaže iz tkiva.

Prilikom obnavljanja sposobnosti zgloba savijati, nastavlja se postupno razvijati. Da bi se to postiglo, glavni dio gipsane žbuke je uklonjen, a zatim izmjeren, neostreni pokreti se izvode s udom. Tijekom rehabilitacije uz pomoć terapeutske gimnastike, zabranjeno je savijati i otkopčavati ruku u potpunosti, jer to može uzrokovati ponovljeni prijelom.

Prikladiti se masažom tek nakon potpunog uklanjanja gipsa. Štoviše, utjecaj na mišiće ramenog pojasa i natrag u štedljiv način. Redovito izvođenje takvih postupaka omogućuje vam uklanjanje boli, jačanje atrofiranih mišića, rastezanje ligamenata i konačno potpuno vraćanje pokretljivosti ruke.

Što se tiče fizioterapeutskih postupaka, preporuča se izmjena terapijskih vježbi. Ovdje pribjegli metodama UHF, magnetska terapija, elektroforeza, liječenje ljekovitog blata.

U zaključku

Kao rezultat toga, vrijedno je napomenuti da žrtva, nakon otpusta iz bolnice, mora razjasniti nekoliko pitanja za sebe. Trebalo bi razjasniti kod liječnika, kako najbolje napraviti pokrete u zglobu lakta, kada možete utegnuti težinu, kako izbjeći recidiva i komplikacije, što možete očekivati ​​u bliskoj budućnosti.

Tretiranje loma s premještanjem

Ako su kosti raseljene, postoje fragmenti kostiju ili je ozljeda otvorena potrebna je operacija, Pacijent s otvorenim prijelomom mora biti operiran prvog dana. Tijekom kirurškog zahvata kirurg sakuplja raseljene dijelove kosti, obnavljajući integritet zgloba.

Kada se kost zdrobi (ozljeda karakteristična za starije pacijente), vrši se protetika i zamjena zgloba ili njegovih dijelova. Presadak (dio kosti žrtve ili donora), implantat (umjetni "dio") se implantira. Nakon operacije, ruka je fiksirana za akreciju kao i za "jednostavnu" frakturu.

Obratite pozornost! Kod djece, zbog bržih procesa razmjene i regeneracije, smanjuju se uvjeti stjecanja oštećenih kostiju.

U liječenju fraktura u dječjoj dobi, umjesto imobilizacije gipsa, koristi se metoda operativne osteosinteze. Njegova bit leži u povezivanju dijelova kostiju s posebnim stezaljkama - iglama za pletenje, vijcima, klinovima. To vam omogućuje održavanje pokretljivosti samog zgloba (što je iznimno važno za djecu) i smanjuje mogućnost komplikacija.

Liječenje prijeloma lakta

Tretman lijekovima provodi se u nekoliko smjerova. Ovo je:

 • Ublažavanje boli, Održava se prema potrebi. Ne-narkotički analgetici mogu se koristiti ambulantno. Narkotik - isključivo u bolnici
 • nesteroidni protuupalni lijekovi propisan za ublažavanje otoka i smanjenje boli
 • antibiotici u 90% slučajeva s raseljenim ozljedama. Uvijek s otvorenim prijelomima
 • U slučaju otvorene ozljede terapija tetanusom.

Prva faza

počinje 3-4 dana nakon lijevanja ili udlage. Svrha prve faze je podržati maksimalnu razinu cirkulacije krvi u ozlijeđenom ekstremitetu, uklanjanje edema. Pacijent je propisan:

 • pomaknite prste
 • promijenite položaj ruke tako da cikličite zglob ramena
 • naprezanje mišića podlaktice kad god je to moguće s fiksnim položajem.

Nakon uklanjanja žbuke, lagano počnite pomicati ruku, savijati je i rastezati na laktu. Amplituda vježbe je ograničena na osjećaj boli.

Obratite pozornost! Tijekom cijelog razdoblja rehabilitacije zabranjeno je dizanje utega ozlijeđenom rukom, držanje tijela (na primjer, držanje rukohvata u vozilu koje se kreće), oslanjanje na ruku. Sve vježbe se obavljaju bez opterećenja.

Druga faza

Cilj druge faze je razvoj ozljeđenih funkcija zglobova, Amplituda savijanja pod pravim kutom.

 • Sjedeći za visokim stolom, tako da se stolna ploča nalazi u visini pazuha, savijte se i otkopčajte ruku na stolu
 • Stojeći, držite laganu loptu na ispruženim rukama
 • Stojeći, ispružene ruke prema naprijed. Ruke gore s loptom iza glave i obrnuti pokret
 • Stojeći, ruke ispred vas. Stisnite loptu s obje ruke
 • Stojeći, ruke u dvorcu iznad glave. Savijte se i otkopčavajte obje ruke, postavljajući "bravu" iza glave.

Gimnastika bi trebala trajati oko 15 minuta. Neophodno je učiniti nekoliko puta dnevno, ako zglob dopušta (prije početka boli ili teškog umora).

Treća faza

Svrha treće faze rehabilitacijskih vježbi - potpuna obnova mišićnih funkcija zglobova i ruku, Amplituda je maksimalno moguća. Snaga mišića ruke ne više od 20% zaostaje za zdravim.

U ovoj fazi “povezuje” terapeutsku masažu. Masaža bi trebala biti podlaktica, šaka, rame, leđa. Sam zglob za lakat i okolno područje ne mogu biti pogođeni.

Obratite pozornost! Zabranjena je masaža do potpunog ponovnog uspostavljanja funkcije, sve dok sindrom boli ne nestane ili se masira oštećeni zglob.

Postupci fizioterapije su indicirani za pacijente kod kojih je teško pokrenuti raspon pokreta. Mogu se dodijeliti magnetska terapija, UHF, elektroforeza.

Terapeutske vježbe provode se s malim (do 2 kg) opterećenjem. Odaberite vježbe za savijanje produžetka ruku s drugog položaja tijela. Gimnastika se izvodi loptom, gimnastičkom štapom, tegovima za vežbanje. Opterećenje je umjereno, umjereno umorno.

Zabranjeni su:

 • visi na šipki
 • push ups
 • dizanje teških tereta.

Hrana i lijekovi

Prehrana u post-traumatskom razdoblju trebala bi nositi potreban "građevinski" materijal u oštećena tkiva. Povećano opterećenje tijela zahtijeva:

 • visok sadržaj vitamina, elementi u tragovima
 • protein - za popravak tkiva
 • kalcijum - za nakupljanje kostiju
 • kolagen - regenerirati tkiva zglobova i obnoviti pokretljivost.

Izbornik pacijenta treba podesiti:

 • Količina konzumiranog proteina treba povećati na 2 g po kilogramu tjelesne težine. Treba ga dobiti od puretine, piletine, govedine, ribe, svježeg sira, sireva bez masnoće
 • Svježe povrće i voće u svakodnevnoj prehrani će napuniti potrebne zalihe elemenata u tragovima, vitamina C
 • Vitamin E je u orašastim plodovima, sjemenkama
 • Kalcij se nalazi u mliječnim proizvodima.
 • Izvor kolagena su kosti iz kojih se pripremaju juhe, žućkaste pahuljice. Sadrži kolagen u lososu, plodovima mora.

Po potrebi liječnik propisuje farmaceutske pripravke: vitaminsko-mineralne komplekse, pripravke kalcija, vitamin E i C, aminokiseline.

Obratite pozornost! Ako imate dodatnu težinu, trebali biste razmisliti o tome da ga bacite. Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom su nespretniji, više ozlijeđeni i manje se vjerojatno oporavljaju. Velika težina višestruko povećava opterećenje zglobova, ozljeđuje ih i doprinosi razvoju artritisa i artroze.

Pogledajte videozapis: Perskindol vježbe za lakat (Siječanj 2020).