Mačja šapa: opis, svojstva, prednosti, upotreba, kontraindikacije, recepti

Ova višegodišnja ljekovita biljka od davnina se koristi u narodnoj medicini i pomaže kod mnogih bolesti. Popis bolesti za liječenje od kojih se ova biljka koristi vrlo je dugačak. Kaže se da ova biljka može izliječiti stotinu bolesti. Nažalost, još se ne koristi u službenoj medicini, jer još nije dovoljno proučena.

Mačja šapa dvudomnaya vrsta je zeljastih biljaka iz porodice kompozita. Ovo je višegodišnja biljka, čija maksimalna visina može doseći trideset centimetara u visinu. Izgleda skromno i graciozno. Ima brojne tanke i razgranate korijene u svim smjerovima. Antennaria ima lisnate listove duge do četiri centimetra i široke do deset milimetara, sužene u dugu peteljku. U osnovi se svi listovi biljke sakupljaju u bazalnim rozetama.

Cvjetovi antene, kao i sve biljke s tvrdokornim biljem, su sitni i skupljeni su u cvasti-košare sferičnog oblika promjera pet do šest milimetara, koji su skupljeni na vrhovima stabljika, tvoreći složene cvasti. Cvjetovi Antenaria mogu imati bijelu, ružičastu, lila pa čak i crvenu nijansu.

Također, ova biljka se zove antennaria. Ovaj latinski naziv mačjih šapa nastao je od riječi antena - tentacle, antena.

Ova biljka ima mnogo popularnih imena, na primjer, smilje je keramika, Kamchuk, zolotushnik.

Može se naći na teritorijima KavkazaUrala, Sibira, Ukrajine, kao i na nekim teritorijima Europe, Azije i Sjeverne Amerike i na sjeveru Japana.

Ova je trava vrlo svjetlosna, a najčešće raste na pješčanim tlima. Antena se može naći u borovoj šumi, stepi, livadama i travnjacima.

Mačja šapa ima ovo ime, jer se njezini cvjetovi dijele na muške i ženske i rastu u košarama različitih biljaka. Muške košare imaju sferni izgled, listovi njihovih omotača su bijeli. Ženske košare imaju izduženi oblik, lišće njihovih omotača je ružičasto. Cvjetovi ove biljke kombiniraju se u košari i najčešće imaju ružičastu ili bijelu boju.

Antenaria se pojavljuje u travnju, cvjeta u lipnju i srpnju, najčešće u kolovozu biljka donosi plodove. Plodovi imaju izgled izduženog glatkog male bjelančevine ne dulje od jednog milimetra s pramenima nazubljenih dlačica i sazrijevaju u srpnju i kolovozu. Razmnožavanje ove trave događa se sjemenskim i vegetativno.

Mekana baršunasta cvasti grupirana su na takav način da nalikuju na mačju šapu, što je posebna značajka antene. Takav pokrov od stabljika i lišća štiti biljku od prekomjernog isparavanja vlage, tako da se ova trava ne boji suše i vrlo je otporna na toplinu. Također antena se ne boji mraza i vrlo je otporna na mraz.

Što se može liječiti?

Biljka Antenaria još se ne koristi u službenoj medicini, međutim, nauka ne negira da ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva.

Terapeutska svojstva imaju svi dijelovi biljke koji se nalaze iznad zemlje.

Na temelju njega postoji mnogo recepata kojima uspješno pomažu dugi niz godina.

Struktura Athenaria uključuje fitosterol, tanine, smole, saponine, alkaloide. Ova biljka ima snažna hemostatska i zacjeljujuća svojstva, povoljno djelujući na krvožilni sustav. Sadrži vitamin K, koji potiče zgrušavanje krvi. Ovo svojstvo antene koristi se za zaustavljanje krvarenja iz maternice, krvarenja iz crijeva, krvarenja iz nosa i nosa. Također se antenarija koristi za hemoptizu i krvavu proljev.

Ova biljka se koristi kao jak choleretic agent za hepatitis, žutica, i kolecistitis. Također, ova se biljka koristi za liječenje pertusisa, tuberkuloze, hipertenzije, konvulzije, za liječenje hernija, kao sedativa, a također ima sposobnost smanjenja karcinoma tumora. Još jedna korištena antena za liječenje očnih bolesti poput katarakte i glaukoma. Ova biljka pomaže u snižavanju krvnog tlaka, pomaže u uklanjanju sluzi u slučaju bronhitisa, koristi se kod prehlade kao protuupalno i antibakterijsko sredstvo. Koristi se u postporođajnom razdoblju za smanjenje krvavog pražnjenja i teške menstruacije.

Losioni iz antennaria olakšavaju stanje hemoroida, kao i pomažu smanjiti hemorrhoid gruda.

Da biste poboljšali vid kod glaukoma i katarakte, trebate napraviti male vrećice od tkiva, u njih staviti cvijeće mačjeg stopala, namočiti ih u kipuću vodu i nanijeti na oči u toplom obliku prije odlaska u krevet.

Dekocija ove biljke koristi se u obliku ladica za liječenje dijateze i ekcema kod djece. Također, dekocija ove biljke oprati od žutice.

Druga njegova dekocija koristi se za ispiranje u liječenju angine i upale desni.

Vanjska uporaba antena za liječenje kožnih bolesti kao što su ekcem, dijateza, tuberkuloza kože, čirevi. Prašak Antenaria koristi se za liječenje rana.što pospješuje dezinfekciju i brzo ozdravljenje.

Ljekovita svojstva atenarije

 • hemostatski
 • Zacjeljivanje rana
 • diuretik
 • choleretic
 • kašlja
 • Protuupalno
 • vazodilatator
 • antispazmatična
 • sedativ
 • antitumorska
 • Ublažavanje bolova

Antenarij sadrži:

 • Vitamini K, A, C
 • Oktakozan
 • phytosterol
 • alkaloidi
 • Esencijalna ulja
 • Salonina
 • smole
 • tanini

Kontraindikacije

Ova biljka treba se koristiti s oprezom kod osoba sklonih alergijskim reakcijama. Također, nemojte ga koristiti ženama tijekom trudnoće i dojenja. Ne možete koristiti ovu biljku za liječenje male djece. Ipak nije potrebno primjenjivati ​​ovu biljku na ljude koji pate od tromboflebitisa.

Kada i kako prikupiti trava mačka noge

U terapeutske svrhe koriste se svi nadzemni dijelovi antena. Trebate se beriti ovu travu strogo tijekom cvatnje kako bi se dobila maksimalna korist. Ova biljka cvjeta u lipnju i srpnju. Krajem srpnja i u kolovozu ova biljka daje plodove, u tom razdoblju više nije pogodna za berbu i liječenje. Osušena trava u hladu u dobro prozračenim prostorima ili na otvorenom ne smije se dopustiti da se osuši. Prekomjerno sušenje dovodi do raspršivanja biljnih košara, što je vrlo nepoželjno. Osušenu biljku čuvajte u kutijama s papirom ili u papirnim vrećicama. Rok trajanja je jedna godina.

Ukrasno vrtlarstvo

Travna antena često se koristi u ukrasnom vrtlarstvu. Ova trava sadi se u vrtovima vjera i kamenjara, koristi se za popunjavanje praznina između kamenja, za ukrašavanje alpskih brda i stijena, za stvaranje obruba i potpornih zidova. Ova trava izgleda prilično privlačno među kamenjem, širi se poput vrlo lijepog jednodijelnog srebrnog tepiha. Antena ima različite vrste i vrste. Također se koristi za izradu zimskih buketa. Sve vrste i vrste ove biljke, uključujući vrt, ne zahtijevaju posebnu njegu. Ova biljka podnosi vrućinu, sušu i mraz. Da bi antena dobro rasla, potrebno joj je samo otvoreno, sunčano mjesto.

Ova trava ima slavu jedne od najzahtjevnijih ukrasnih biljaka u vrtu. Antena ne voli vlagu i hladovinu, ovoj travi trebaju samo otvorena sunčana područja. Antenaria dobro raste u pješčenjacima, a plodno tlo joj uopće ne odgovara.

Biljna antena ima veliki broj korisnih svojstava koja mogu izliječiti mnoge bolesti. Ova se biljka koristi i izvana u obliku losiona, i iznutra u obliku infuzija. Također se koristi u vrtlarstvu za ukrašavanje krajolika. Antena potpuno nepretenciozna i vrlo izdržljiva.

Opis stopala biljke mačje dvudomnaya (antenarija)

Zeljasta šapa mačke, koja pripada rodu Mačja šapa (Antennaria), prilično je neopisiva biljka koja doseže visinu od 8 - 25 cm. Ova neprimjetna biljka nastaje zbog puzanja i ukorjenjivanja rizoma te cvjetova koji ne daju lijepi cvatnji. Ako govorimo o patuljasti mačji šapi, onda je to karakteristično za sve biljke otporne na toplinu. I sve zahvaljujući "puhavom" poklopcu stabljika i lišća, koji obavlja zaštitnu funkciju: ova vrsta filca štiti biljku od prekomjernog isparavanja vlage. Ali mačja noga ne boji se ne samo suše, već i mraza, jer ga karakterizira visoka otpornost na smrzavanje (do -28 stupnjeva).

Mačja šapa je dvodomna biljka: na primjer, cvjetovi stamena smješteni su u jednoj od "kuća" i u drugom su rožnato cvijeće. Muški cvjetovi su bijelog i tupog oblika, dok su ženski cvjetovi ružičasti i imaju zašiljene rubove. Prednja površina listova mačjih šapa je gola, a stražnja je hrapava.

Plod biljke je cilindrično, duguljasto sjeme, posjeduje gomilu nazubljenih vlasi.

Moram reći da je mačja šapa dobila ime po nježnim i baršunastim biljnim glavama koje po svom obliku nalikuju šapi takvog kućnog ljubimca kao mačka.

Još jedno popularno ime biljke je besmrtna bijela (i ovdje je važno ne miješati mačju šapu s besmrtnom pješčanom, koja ima cvjetove jarko žute boje). Mačja šapa nazvana je besmrtnica iz razloga što ova biljka čak i ne blijedi.

Konačno, mačja noga naziva se „travnata trava“ (ova biljka pomaže u izliječenju prehlade) i „nonchuvic“ (u čast čudesnoj biljci nazvanoj neu-wind, koja je, prema drevnim legendama, pomogla slijepima da pronađu blago).

Gdje raste?

Antena raste u Japanu, Aziji, sjevernom Kazahstanu, srednjoj i sjevernoj Europi, kao i u sjevernoj Americi. Na području Rusije, ova biljka se može naći u europskom dijelu zemlje, na Kavkazu, na Kurilima iu Sibiru.

Preferira mačje stopalo u borovoj šumi, suhim livadama i livadama, ostrvima, sunčanim rubovima, pješčanim obalama i suhom mahovinom lišajskom tundrom. Ova svijetloljubiva biljka (prirodno stanište mačjih šapa su otvorena sunčana područja s prilično siromašnim, kiselim i često pjeskovitim tlima), raste u djelomičnoj hladovini i na plodnim tlima, brzo gubeći kompaktnost i rastezanje.

Kolekcija legla za mačke

U ljekovite svrhe koristi se samo nadzemni dio biljke.

Mačka stopala cvate od sredine svibnja do kraja srpnja, dok plodovi biljke dozrijevaju od lipnja do kolovoza.

Ljekovita svojstva sljedećih dijelova mačjih stopala:
1. Košare s travama i cvijećem koje se sakupljaju tijekom cvatnje. Dakle, cvjetnice trave (pojedinačni cvjetovi podliježu skupljanju i sušenju) prikupljaju se tijekom ljeta i suše na svježem zraku, ali uvijek pod krošnjama. Takve ljekovite sirovine čuvaju se ne više od godinu dana.

2. Povišen dio biljke do potpunog procvata cvijeća. Stabljika, lišće i cvjetovi biljke sadrže hranjive tvari zbog čega se mačja noga široko koristi u biljnoj medicini. Nadzemni dio biljke se suši na isti način kao što je gore opisano. Rok trajanja sirovina je tri godine.
3. Trava za vrijeme cvatnje i cvatnje dok se košarica ne otvori. Sirovine se suše u hladu, i na otvorenom i u dobro prozračenim prostorima, dok je važno spriječiti sušenje, čiji će rezultat biti raspršivanje košara. Rok trajanja ove vrste sirovina je jedna godina.

Osušene dijelove mačjeg stopala pohranite po mogućnosti na hladno mjesto u papirnate vrećice ili kutije (možete koristiti prethodno napunjene papirne kutije).

Važno je! Sakupljene svježe sirovine nisu vruće sušene!

Sastav i svojstva šape mačke

tanini
akcija:

 • uklanjanje upale lokalizirane u crijevnoj sluznici,
 • smanjenje sekretorne funkcije gastrointestinalnog sustava,
 • poboljšavajući proces probave
 • neutralizacija negativnih učinaka soli teških metala.

Dakle, tanini precipitiraju proteine ​​tkivnih stanica i na taj način imaju lokalni adstrigentni ili nadražujući učinak na sluznici (sve ovisi o koncentraciji ove klase tvari u otopini). To je istaloženi protein koji štiti sluznicu od različitih podražaja.

smole
akcija:

 • usporavanje procesa truleži u crijevima,
 • promicanje zacjeljivanja rana
 • dezinfekciju rana
 • uništavanje patogenih mikroba
 • povećati imunitet

saponini
akcija:
 • povećano izlučivanje bronhijalnih žlijezda,
 • otklanjanje upale,
 • uzbuđenje kašlja,
 • normalizacija razmjene vode, soli i minerala,
 • promičući jačanje hormona.

Osim toga, saponini imaju diuretičko i laksativno djelovanje.

Vitamin K
Učinci vitamina K:

 • sprečava krvarenje, povećava zgrušavanje krvi,
 • uklanja krvarenje,
 • normalizira rad jetre
 • neutralizira štetne učinke aflotoksina i drugih otrova koji se nakupljaju u tijelu,
 • potiče stvaranje protrombina - enzima koji je neophodan za zgrušavanje krvi,
 • osigurava sintezu osteokalcina, proteina koštanog tkiva, na kojem se kalcij kristalizira,
 • sprečava razvoj osteoporoze,
 • regulira redox procese.

alkaloidi
akcija:
 • otkloniti bol,
 • smanjuju krvni tlak
 • normalizirati cirkulaciju krvi
 • pojačavaju zgrušavanje krvi
 • reguliraju rad središnjeg živčanog sustava (na primjer, kada se uzimaju male doze, alkaloidi djeluju stimulativno na središnji živčani sustav, a velike doze, naprotiv, depresivno).

Oktakozan
akcija:
 • povećava fizičku izdržljivost
 • smanjuje vrijeme motorne reakcije,
 • smanjuje stres
 • ublažava bolove u mišićima nakon intenzivnog fizičkog napora, mišićnih distrofija, kao i drugih neuromuskularnih bolesti,
 • snižava kolesterol u krvi.

phytosterol
akcija:
 • sudjeluje u stvaranju kolesterola, steroidnih hormona i staničnih membrana,
 • sprječava razvoj kardiovaskularnih i autoimunih bolesti,
 • neutralizira viruse,
 • jača imunološki sustav
 • pomaže izliječiti rak,
 • neutralizira toksine,
 • povećava mentalnu i fizičku aktivnost
 • regulira metabolizam minerala.

Liječenje s mačjom šapom

Stabljike i listovi mačjih stopala primjenjuju se interno u liječenju tumora, bjeloočnica, hernija, zakrivljenosti maternice, hemoptize, teške menstruacije, krvarenja (maternica, nosna, gastrointestinalna, postporođajna, plućna, hemoroidalna, rana). Kod hemoroidalnog krvarenja, pripravci iz mačje šape primjenjuju se prema unutra i prema van.

Kao ispiranje, ovaj dio biljke je indiciran za bolesti grla i usta.

Infuzija mačje trave preporučuje se tuširanje zbog gonoreje, dok prašak iz trave potiče zacjeljivanje rana, opekotina i modrica, za što je dovoljno prašak oštećenu kožu prašiti nekoliko puta dnevno.

Cvjetovi mačjih šapa pomažu u suzbijanju kolecistitisa, proljeva, žutice, bolesti jetre i želuca. Osim toga, ovaj dio biljke pomaže eliminaciji žuči iz tijela i kamenja iz žučnog mjehura. Mačji prašak za šape ubrzava zacjeljivanje rana.

Uz pomoć mačje šape moguće je poboljšati vid i ubrzati proces liječenja bolesti poput glaukoma i katarakte. Da biste to učinili, cvjetovi biljke stavljaju se u malu platnenu vrećicu, koja se dalje natapa u kipuću vodu i toplo nanosi na bolesne oči prije spavanja.

Upotreba suhog cvijeća mačje stopalo

Ovaj oblik unosa biljaka pomoći će izliječiti peptički čir, zaustaviti krvarenje, ubrzati proces resorpcije hemoroidnih češerića. Dekocija je učinkovita u liječenju kroničnog kolecistitisa, izraženih funkcionalnih poremećaja žučnog mjehura, kao i žučnih kanala (posebno ako su ovi poremećaji popraćeni hipertenzivnom diskinezijom).

Dekocija mačje šape kao vanjsko sredstvo (losioni i kupke) indicirana je u liječenju dijateze, dječjih ekcema i tuberkuloze kože. U tom slučaju, dekocija se može primijeniti iznutra, što će povećati učinkovitost liječenja. Dekocija se uzima i u liječenju hepatitisa, ne zacjeljujućih rana, groznica i modrica.

Za pripremu juhe koja se uzima oralno, 8 g cvjetnih košara biljke prelije se 200 ml kipuće vode i kuha 5 minuta. A zatim se juha infuzira pola sata, temeljito filtrira i pije se po žlicu tri puta dnevno. Za vanjsku upotrebu priprema koncentriranije otopine - 16 g sirovine na 200 ml kipuće vode.

Važno je! Prije uzimanja mačjih šapa (posebno djece), trebali biste se posavjetovati s liječnikom!

Infuzije mačjih šapa pomažu u liječenju upala, zaustavljanju krvi, djeluju kao choleretic sredstvo. Osim toga, u obliku infuzije za ispiranje koriste se za upalu desni, stomatitis, parodontnu bolest i druge bolesti usne šupljine.

Losioni za infuziju preporučuju se kod krvarenja iz nosa, dok se živice preporučuju kod apscesa, povećanja štitnjače, tumora, modrica, ekcema i otvrdnuća mliječnih žlijezda.

Žlica cvjetova biljke prelije se s 300 ml kipuće vode, infundira se četiri sata, filtrira i uzima se u žlicu svaka dva do tri sata (za crijevno ili želudačno krvarenje, interval između doza infuzije može se smanjiti na 15-30 minuta). Kada se infuzije iz krvarenja iz nosa natapaju tamponima koji se ubacuju u nosne prolaze, dok se kod krvarenja desni s infuzijom preporučuje ispiranje usta. Za zaustavljanje hemoroidalnog krvarenja možete pribjeći vanjskoj primjeni infuzije u obliku losiona, kao i klistira ili tampona.

Ovaj oblik preparata za mačje šape koristi se za kožne bolesti. Također, tinktura, koja ima protuupalna, hemostatska i koagulacijska svojstva, indicirana je u liječenju hemoroidalnog krvarenja (za pojačani učinak preporučuje se kombiniranje unutarnjeg unosa tinkture s njezinom vanjskom primjenom).

Za pripremu tinkture, 1 žlica. Biljka mačjeg stopala se napuni sa 100 ml votke i infuzira se tjedan dana na tamnom i uvijek toplom mjestu (tinkturu treba povremeno protresti). Procijeđeni liker pije se po 25 - 30 kapi, razvodeći se u 150 ml vode dva - tri puta dnevno. Za vanjsku upotrebu jedna čajna žličica tinkture razrijeđena je u čaši vode.

Mačja noga u ginekologiji

Danas tradicionalna medicina ima veliki broj ljekovitih biljaka, pomoću kojih možete izliječiti mnoge ginekološke bolesti. Jedna od tih biljaka je mačja noga koja ima izvrsna hemostatska i protuupalna svojstva.

Pripravci ove biljke povećavaju zgrušavanje krvi. Ako govorimo o krvarenju iz maternice, načelo djelovanja u ovom slučaju je ovo: mačja noga stimulira mišiće maternice, čime izaziva stiskanje krvnih žila koje se nalaze u njenim zidovima. U ovom slučaju, glavni stimulans ove hemostatske biljke je vitamin K, koji pridonosi stvaranju protrombina u jetri, a kao što je poznato, to je protrombin koji povećava zgrušavanje krvi.

Za pripremu hemostatske infuzije iz mačjeg stopala 1 žlica. Biljka biljke se napuni sa 100 ml kipuće vode, infundira se pola sata, filtrira i uzima se u žlicu svakih sat i pol, sve dok krvarenje ne prestane. Ova infuzija može se koristiti kao tampon tri puta dnevno za zaustavljanje krvarenja u maternici.

Dekoracije i infuzije mačjih šapa pomoći će eliminirati leucorrhea, normalizirati menstrualni ciklus, liječiti menorrhagiju, ublažiti upalu.
Pročitajte više o ginekologiji

U medicini

Mačja šapa nije farmakopejska biljka, nije navedena u Registru lijekova Ruske Federacije i ne koristi se u službenoj medicini. Međutim, znanstvenici ne poriču ljekovitost mačje šape. Ima hemostatski, choleretic, protuupalni i antispazmodički učinak i široko se koristi u tradicionalnoj medicini.

Kontraindikacije i nuspojave

Nema kontraindikacija za mačje šape, ali ako ste trudni, dojite ili ćete liječiti dijete ovom travom, svakako se prije toga treba posavjetovati s liječnikom. S izuzetnim oprezom, ali i samo nakon savjetovanja sa stručnjacima, treba uzimati travu mačje šape bolesnicima s tromboflebitisom.

U vrtlarstvu

Vrtlari koriste mačja stopala za ukrašavanje alpskih brežuljaka i obruba kao prizemnog pokrivača, čiji gusti srebrnasti gustini ne samo da održavaju dekorativnost travnatog postolja, već su i otporni na zatezanje. Vrijedi reći da biljka dobro raste na siromašnim tlima, na suhim, sunčanim mjestima, ali na plodnom tlu raste, postaje nekompaktna, a s toga manje lijepa. Kao rezultat selekcije, dobivena je sorta Tomentoza koja ima niski rast i baršunast, bijelo lišće, još niže rastuću sortu Minima i Rubra ukrašenu ljubičasto-crvenim cvjetovima.

Klasifikacija

Mačja šapa je dvolična (Antennaria dioica) - jedna od 45 vrsta zeljastih biljaka koje pripadaju rodu Mačja šapa (Antennaria) iz porodice Asteraceae (Asteraceae), također su i Compositae. Uz dioece, široku rasprostranjenost našli su i kavkaška mačja šapa (Antennaria caucasica) i mačja alpska šapa (Antennaria alpina).

Botanički opis

Višegodišnja travnata rozeta biljka, mačja noga dvospolna, ima tanko, vodoravno, drveno korijenje s tankim korijenjem. Ravne, jednostavne, cvjetne stabljike cvjetnih stabala mačjih šapa dvoličnih dosežu visinu od 30 cm i češće su samotne, ali ponekad biljka raste i nekoliko stabljika. Brojni otvoreni izdanci mačjih šapa tvore prostirke, na njihovim vrhovima su iskrivljene rozete lišća. Bazalni tupi, spatulati listovi biljke odozgo su goli i zeleni, a s donje strane su bijelo presavijeni, dosežu duljinu od 50 mm i širinu od 10 mm, postupno sužavajući se do dna u peteljci. Lišće stabljike biljke može biti u rasponu od 5 do 10. Oni su s obje strane bijelo-tomentozni, sjedali, pritisnuti na stabljiku, duguljasto-lanceolatni ili linearni, sa šiljastim vrhom.

Košare u mačjim šapama su od 3 do 15, nalaze se na kratkim bijelo-pubescentnim stapkama i dosežu 6 mm u širinu. Košare se skupljaju u suncokrete. Listovi cvjetova su različiti: ženske su ružičaste, muške su bijele, u donjoj polovici su sve košare svijetlo zelene boje, na vrhu su prepletene mrežice, pri čemu je krajnji kraj baze slabo ograđen, popločan, više redova. Sitni cvjetovi pistila također su ružičaste ili bjelkaste boje, duljine oko 5 mm s tankim cjevastim vijencem. Formula cvijeta mačje šape je dvolična - * P5 + 5L5T∞P∞. Voće - sušeni achenes s tuft.

Širenje

Mačja šapa je dvolična u umjereno kontinentalnim, umjereno vlažnim i subarktičkim zonama Azije, Europe i Sjeverne Amerike. U Rusiji se biljka može naći diljem europskog dijela, u Sibiru i Dalekom istoku, kao i na Kavkazu. Mačja noga je nezahvalna prema tlima i može rasti na pijesku, ali istodobno je biljka svjetlosna i ne podnosi zasjenjena mjesta, može se naći na suhim livadama, među hesterom na rubovima i proplancima svijetlih crnogoričnih šuma, kao i na oblucima.

Priprema sirovina

Ljekovita sirovina u mačjim šapama dioecious je trava, u farmaceutskoj praksi poznata kao Herba Antennuriae dioicae i košare za cvijeće - Flores Antennariae dioicae. Prikupljaju se tijekom razdoblja cvatnje, što pada na mačju šapu za razdoblje od svibnja do lipnja. Vrlo je važno izrezati košare prije nego što se potpuno otope, ali moraju biti u potpunosti oblikovane. Košare se sakupljaju prerano, premalo i neprikladno za uporabu, kao i one koje se sakupljaju prekasno - cvijeće otpadne. Rezana trava i košare suše se u hladu, na otvorenom ili u dobro prozračenim, suhim i toplim prostorijama.

Farmakološka svojstva

Terapeutski učinak mačje šape proučen je na Medicinskom institutu Sverdlovsk. Studija je utvrdila da biljka ima antispazmodičko i choleretic djelovanje. Njegova je primjena učinkovita kod izrazitih funkcionalnih poremećaja žučnog mjehura i žučnih kanala, osobito onih popraćenih hipertenzivnom diskinezijom i kod kroničnog kolecistitisa.

Hemostatski učinak biljke nastaje zbog prisutnosti tanina i vitamina K. U njemu je sposobnost mačje šape da zgrušava krv superiorna je kalcijevom kloridu i adrenalinu.

Povijesna pozadina

Latinsko ime roda Antennaria u prijevodu znači antene i daju se biljkama koje nalikuju gipki biljci. Rusko ime - mačje stopalo - biljka je dobila zbog sličnosti s mekom šapom mačića s uklonjenim kandžama. Također u Rusiji su je zvali travom Bogoroditsyna, budući da je bila ukrašena kutijama ikona. Ljudi su vjerovali da neviv - još jedno ime mačje šape - može pomoći pronaći blago, ako slijepima predate gomilu trave. Rabljene biljke i iscjelitelji. Dali su tinkturu mačje šape pacijentima s epilepsijom, liječili je od živčanih bolesti. Žene koje pate od "ženskih tegoba" trebale su žvakati svježe cvijeće mačjih šapa.

Književnost

1. Telyatev V.V. "Ljekovito blago Srednjeg Sibira", Istočno-sibirska izdavačka kuća, Irkutsk, 1976. - 185 str.

2. N. Safonov “Ljekovite biljke. Ilustrirani atlas “, Moskva, Eksmo, 2013. - 100 str.

3. N. Fruentov. - „Ljekovite biljke dalekog istoka“, izdavačka kuća Khabarovsk, 1987. - 88 str.

Upotreba mačjih šapa u medicini vrlo je bitna

Do danas se mačja noga koristi samo u tradicionalnoj medicini.

Vodena infuzija ljekovitog bilja (5%) koristi se iznutra kod krvarenja (pluća, maternice, hemoroida, želuca, crijeva i nosa).

Kod hemoroidalnog krvarenja, izvana biljka koristi se izvarak u obliku losiona, kompresa i klistira.

Sječene noge mačje trave nanesene na rane kako bi zaustavile krvarenje.

Košare s cvijećem imaju snažan choleretic učinak, a koriste se u obliku dekocija za hepatitis i holecistitis.

Infuzija mačje šape dioecious koristi se i kod hipertenzivnih bolesti, bolesti gornjih dišnih puteva i crijevnih poremećaja (proljeva).

Narodni iscjelitelji propisuju izvana i iznutra infuzije i prilog mačjim biljem za alergijski dermatitis.

Oblici doziranja, način upotrebe mačjih šapa dvoličan

Infuzija mačjeg stopala dioecious, 1 žlica suhe trave inzistirati pola sata u 1 šalicu kipuće vode, soj. Uzmite 1 žlicu u 2-3 sata kao lijek.

Infuzija mačjeg stopala dioecious, 10 g sirovina na 200 ml kipuće vode. Grijana u vreloj vodenoj kupelji 15 minuta, filtrirana, iscijeđena, prilagođena izvornom volumenu s toplom kuhanom vodom. Uzmite 1 žlicu u 1-2 sata kao stiptik.

Ostatak biljke nakon filtriranja infuzije koristi se za peradi (2-3 puta dnevno) za alergijski dermatitis.

Dekocija cvijeta mačjeg stopala dvospolna, 8 g suhih cvasti na 200 ml kipuće vode. Kuhajte 5 minuta. Uzimajte po 1 žlicu 3 puta dnevno kao sredstvo protiv choleretic.

Galerija: biljka mačjeg stopala (25 fotografija)

Ljekovita svojstva i kemijski sastav

Antennary je ljekovita biljka. Štoviše, svi prizemni dijelovi biljke, naime, stabljika, lišće i čep, to jest sve košare s cvijećem, imaju ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva biljke zbog njezinog sastava. Na primjer, može zaustaviti krvarenje. Taj se učinak postiže zbog visokog sadržaja vitamina K. u tlu, ali sadrži i druge tvari. Na primjer, to je askorbinska kiselina, saponini, alkaloidi, esencijalna ulja, razne smole.

Antena je biljka koja ima mnoga popularna imena.

Prisutnost vitamina K čini ovu biljku neophodnom u liječenju mnogih bolesti:

 • obilna menstruacija,
 • prestanak postoperativnog krvarenja (na primjer, nakon porođaja, pobačaja, uklanjanja učinaka propuštenog pobačaja).

Osim toga, sastav vitamina određivao je protuupalna svojstva, analgetski učinak (na primjer, za reumu ili giht).

Biljka se koristi kao učinkovito sredstvo protiv choleretic. Učinkovit je u borbi protiv kolecistitisa i hepatitisa, nekih drugih bolesti jetre. Osim toga, vjeruje se da može donijeti dobar rezultat kao jedan od sastojaka u liječenju određenih želučanih bolesti. Konačno, antenarija se može koristiti i kao vanjski lijek, na primjer, u liječenju različitih bolesti desni, rana, upalnih oftalmoloških tegoba, pa čak i hemoroida. Neki travari smatraju da se može koristiti i kao sredstvo za umirenje i smanjenje tlaka, ali ta svojstva još nisu dokazana.

Kako sakupljati mačje šape

U ljekovite svrhe može se koristiti samo nadzemni dio ove biljke. Njeno prikupljanje provodi se uzimajući u obzir vrijeme cvatnje i zrenja. Kao što je već spomenuto, obično cvjeta sredinom svibnja i nastavlja cvjetati do kraja srpnja, dok se plodovi na njemu pojavljuju u srpnju-kolovozu.

Stabljike, lišće i cvjetne korpe imaju ljekovita svojstva koja se mogu sakupljati samo tijekom cvatnje. Ako niste mogli držati košaru cijelu, tada možete pojedinačno cvijeće osušiti. U pravilu se ljekovite sirovine prirodno suše na svježem zraku. Ali za ovu malu nadstrešnicu potrebno je opremiti. Rok trajanja ove sirovine je mali, samo godinu dana.

Još jedna stvar - nadzemni dio, prikupljen prije nego što cvjetovi procvjetaju. Takve stabljike, lišće i pupoljci sadrže sve korisne tvari u višim koncentracijama. Suhe ljekovite sirovine pod šupljinama, kao u prvom slučaju. Ali može se sigurno pohraniti 3 godine.

Možete sakupljati i samo izravno travu, to jest stabljike i lišće, bez pupoljaka, košara ili cvijeća. Takve sirovine sakupljaju se do otvaranja pupova. Osušite ga na otvorenom u hladu ili u zatvorenom prostoru (glavna stvar je da je dobro prozračen). Rok trajanja sirovina - 1 godina. Općenito je bolje takvo bilje pohraniti u papirnate ili platnene vrećice ili kartonske kutije unaprijed prekrivene papirom.

Narodni recepti

Gotovi proizvodi na bazi takvih ljekovitih sirovina danas se teško mogu naći čak i u fitoterapijskim ljekarnama. Ali kod kuće možete napraviti gotovo bilo koji lijek. Na primjer, antenarija može pomoći u liječenju ginekoloških problema (na primjer, tijekom teških razdoblja ili krvarenja nakon porođaja). U takvim je slučajevima potrebno zakuhati 1 žlicu. l.biljnih sirovina u 0,5 šalice kipuće vode, inzistirati pola sata, a zatim procijediti. I uzmi alat za 1 žličicu. jedan sat dok ne prestane krvarenje. Kada je riječ o menstruaciji, terapeutima se savjetuje da ne žure. Poželjno je pričekati nekoliko dana nego izlagati tijelo dodatnom stresu.

Postoji još jedan recept koji će biti djelotvoran za preteška razdoblja. To uključuje korištenje bjelančevina od kokošjeg jaja. 7 proteina uzima 0,5 tsp. limunska kiselina, 10 g suhog cvijeta u prahu i sve pomiješajte. Uzmite ovaj alat za 1 žličicu. 20 minuta prije jela. Gotov proizvod čuvajte u hladnjaku, tako da ga ne trebate čuvati više od onoga što zahtijeva recept - ipak ga morate baciti.

Ta sredstva su dobro uspostavljena i sa čestim krvarenjem iz nosa. U ginekologiji antenarija se također koristi za liječenje trbuha, vaginitisa i kolpitisa. Samo u ovom slučaju, rješenje se pravi bez upotrebe jaja i u slabijoj koncentraciji. Preporučuje se da se najprije posavjetujete sa svojim liječnikom.

Antena se koristi i u liječenju plućnih bolesti: koristi infuziju cvijeća i lišća. Kada bolest žuči, ova trava pomaže u uklanjanju kamenja. U tom slučaju, kada drugi lijekovi ne uspiju, pripremite infuziju. I to je zapravo alat za šok, univerzalan i vrlo učinkovit.

Pogledajte videozapis: Psići U Ophodnji - Patrolne Šape - Mačje Nevolje (Siječanj 2020).