Divlja jagoda i njezina ljekovita svojstva

Prije nego što započnete priču o ovoj biljci, korisno je podsjetiti se da uzgajane jagode, često nazvane jagode, ne samo da nisu identične domaćim divljim jagodama (jagodama), već nisu ni njihov bliski srodnik. Preci kultivirane jagode bile su sjevernoameričke vrste.

Botanički opis

Divlja jagoda je kratka (do 20 cm visine) višegodišnja biljka. Stabljika glatka, na vrhu razgranata.

Rhizome - kosi, kratki, vlaknasti, s dodatnim tankim korijenskim izdancima. U dubini ići do 25 cm.

Listovi su ovalni, trokutasti, na vrhu glatki i tamnozeleni, na dnu sivozeleni i pahuljasti. Što se tiče biljaka, one su prilično velike, čak ni na rubu.

Cvijeće jagode je štitnik s više cvjetova ili s nekoliko cvjetova. Smješten na dugim stabljikama koji odlaze od korijenskog vrata biljke. Cvjetovi su bijeli, ružičasti, crveni ili žućkasti s mnogo peteljki i latica. Cvjetovi su veliki, oprašivani insektima, dvospolni, ali postoje primjerci istospolnih cvjetova.

Nakon razdoblja cvatnje pojavljuju se plodovi - lažne bobice crvenih, ružičastih, bijelih, grimiznih ili žutih cvjetova. Smeđe voće, koje dozrijeva u pulpi ove bobice, smatra se pravim voćem.

Mjesta rasta

Zbog svoje zahtjevnosti prema okolišnim uvjetima i tlu, divlja jagoda ima prilično široko rasprostranjeno područje. Raste: u SAD-u, Europi, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Sjevernoj Africi, Kanadi, Bugarskoj i mnogim drugima. U Rusiji ga nalazimo gotovo na cijelom svom teritoriju. Preferira sunčana šumska područja i šumsko-stepske zone, pojavljuje se i u sjenovitim gustinama i planinskim predjelima. Raste na padinama, uz rijeke, livade, na šumskim stazama. Cvatnja biljka javlja se u rano proljeće, plodovi - od početka do sredine ljeta.

Razlika između jagoda i jagoda

Bobice jagoda su manje, imaju manji urod i sazrijevaju ne tako blizu tla kao jagode. Botaničkim pregledom može se razabrati da je jagoda, za razliku od jagode, dvolična biljka (ima muške i ženske grmove).

Priprema sirovina

Bobice se obično bere samo ujutro nakon pada rosa ili na kraju dana kada se toplina povuče. Ovi vremenski intervali nastaju zbog činjenice da se bobice sakupljene rosom ili na vrućini brzo pokvare. Prilikom sakupljanja plodova trebali biste se riješiti trulih, prljavih, nezrelih bobica i lišća. Prije glavnog sušenja, gotov usjev treba lagano sušiti na temperaturi od 25-30 ° C 4-5 sati da bi isparili vlagu. Tada se započinje glavno sušenje na temperaturi od 45-65 o C. Kvaliteta osušene sirovine provjerava se komprimiranjem dobivenih bobica. Ovim manipulacijama plodovi bi se trebali drobiti. Na izlazu se izgubi oko 14-16% žetve od svježe ubrane. Osušene jagode mogu se čuvati 2 godine.

Pored voća ubrano je više lišća biljke. Njihova kolekcija započinje tijekom cvatnje. Da biste to učinili, odrezuju se rukama ili odrežu škarama, ne ostavljajući više od 1 cm stabljike. Osušite svježe lišće u dobro prozračenom prostoru ili na otvorenom, uz povremeno miješanje. Kad se stabljike lako sabiju kada se savijeju, sušenje se smatra završenim. Na izlazu se izgubi približno 20% žetve svježeg lišća. Osušene sirovine se čuvaju ne više od jedne godine.

Botanička karakteristika divlje jagode

Divlja jagoda je višegodišnja biljka koja pripada obitelji Rosaceae. Korijenje biljke je vodoravno i kratko, ima mnogobrojne korijene. Listovi s dugim peteljkama počinju na vrhu rizoma jagoda. Nadzemni izbojci pojavljuju se iz osovina lišća biljke, a javljaju se u dvije vrste: vegetativno i generativno.

Vegetativni izdanci nazivaju se jagodama "šapice". Dugi su, puze i ukorijenjuju se. U čvorovima se već ukorijenjeni listovi, iz sinusa kojih se pojavljuju obje vrste izdanaka. Na taj način dolazi do vegetativnog razmnožavanja biljke - šumske jagode. Generativni izdanci završavaju u cvatu nekoliko cvjetova. Visina svakog takvog bijega je oko 25 cm.

Tamnozeleni listovi su ovalno-rombičnog oblika i imaju složenu strukturu. Cvjetovi jagode nalaze se na dugim peteljkama. Plod jagode je jarko crvena bobica ugodne arome. U svibnju počinje masovno cvjetanje biljaka, koje traje cijeli mjesec. Međutim, postoje biljke koje cvjetaju malo kasnije. Sazrijevanje plodova odvija se u lipnju-srpnju.

Jagode se mogu vidjeti u europskim regijama Rusije, Euroazije i zapadnom Sibiru. Ova bobica najradije raste na šumskim rubovima, travnjacima, livadama, između grmlja i na obroncima cesta. A njegov obilni rast primijećen je na mjestima šumskih požara i krčenja šuma. Zahvaljujući svojim brkovima, jagode brzo i lako prekrivaju nova područja.

Botanička karakteristika jagode

Divlja jagoda ili obična jagoda - Fragaria vesca L. je višegodišnja biljka porodice rosaceae (Rosaceae). Podzemni dio ove biljke predstavljen je kratkim oblinama, rijetko vodoravnim rizom i brojnim tankim korijenjem koji se proteže iz njega. S vrha rizoma nalaze se brojni listovi s vrlo dugim peteljkama. Iz sinusa lišća iz zemlje puca izbojci. Dvije su vrste: generativne i vegetativne.
Generativni izbojci visoki su od 8 do 25 cm. Svaki takav izdanci završava se cvjetnim cvjetnim cvjetovima s nekoliko cvjetova, u podnožju kojih se nalazi vertikal od sitnih kvržica.
Vegetativni izbojci (njihovo ime je "šapica") dugi su, puzeći, s bodljikavim stabljikama. Oni su u stanju iskorijeniti se. U ukorijenjenim čvorovima raste snop lišća, a iz njihovih sinusa kasnije se pojavljuju nadzemni generativni i vegetativni izdanci. Dakle, provodi se vegetativno razmnožavanje jagoda, koje imaju vodeću ulogu u obnavljanju i razmnožavanju ove biljke, dok se razmnožavanje sjemenom ne razlikuje u učinkovitosti.
Listovi su trokutasti, složeni. Listovi su ovalno-rombični, tamnozeleni odozgo, svileno puberteni odozdo, dakle plavkasto-zeleni, srednji list s kratkim peteljkom, bočno sjedalo.
Cvjetovi su opremljeni dugim stisnutim stabljikama kose. Šalica 5 zelenih grlića, koja ostaje s plodovima. Pored kalusa, postoji takozvani blagoslov od 5 letaka, koji se izmjenjuju sa sepalima. Corolla je bijela, promjera 1,5-2 cm, od 5 latica okruglastog oblika. Tinstove i peteljke brojne, gotovo iste dužine.
Masovno cvjetanje jagoda događa se u svibnju - lipnju, ali neke biljke cvjetaju kasnije. Plodovi sazrijevaju u lipnju - srpnju. Plod je orah, a ne ono što se obično naziva bobica. U stvari, bobica jagode je, grubo rečeno, proširena posuda na kojoj su se u cvijetu nalazile stabljike i peteljke. Ali na ovoj mesnatoj formaciji nalaze se brojni mali stvarni plodovi, orašasti plodovi, uronjeni u dno pulpe. Bobice su jarko crvene boje, ugodne arome, lako se odvajaju od šalice. A pravi plodovi samo nas sprječavaju da uživamo u okusu bobica.

Jagodni namaz

Šumske jagode su široko rasprostranjene u europskom dijelu Rusije i zapadnog Sibira, kao i u velikom broju stranih zemalja Euroazije. Raste u razjasnjenim listopadnim šumama, na šumskim rubovima, čistinama, među grmljem, livadama, uz pruge i obronke autocesta. Jagoda obilno raste na čistinama i šumskim požarima. Brzo osvaja novi trg zahvaljujući brkovima.
U Istočnom Sibiru i Dalekom Istoku, kao i u Kini i Mongoliji, divlje jagode zamjenjuju blisku vrstu - istočne jagode (Fragaria orientalis Losinsk.). Potonji se morfološki malo razlikuje od svog bliskog rođaka, pa se oni koriste na potpuno isti način. Zapravo samo botaničari znaju da, na primjer, na području Baikala jedemo istočne jagode, a ne onu običnu koju svi tako dobro poznaju u moskovskoj regiji.

Druge srodne vrste jagoda

Otprilike isti gospodarski značaj kao i divlji jagode imaju dvije druge divlje rastuće vrste domaćih jagoda koje rastu u europskoj Rusiji i zapadnom Sibiru: jagoda (jagoda) mošus (Fragaria moschata Duch.) I jagoda (jagoda) zelena (Fragaria viridis Duch. ). Opazno se razlikuju od divlje jagode morfološki: imaju bobice maline, a čašica se slabo odvaja od bobica, ali to ne utječe značajno na njihova ljekovita i hranjiva svojstva.

Gospodarska upotreba jagoda

Jagode su prvenstveno divna biljka hrane. Bobice sadrže mnogo šećera (uglavnom fruktozu i glukozu), oko 1,5% limunske i jabučne kiseline, pektin i tanine, do 50 mg vitamina C (askorbinska kiselina), puno željeznih soli, kalcija i drugih makro- i mikroelemenata, potreban tijelu. U orasima se akumulira do 1 9% masnog ulja. Kao prehrambeni proizvod, jagode su korištene od davnina. Jedu se svježe, prerađuju u raznoliku ukusnu hranu: pekmez, džem, voćni sok itd.
Plodovi jagoda nalaze se u ostacima gomilastih građevina drevnog čovjeka u Švicarskoj. U srednjem vijeku uzgajao se u Europi. Dokumenti pokazuju da je 1.200 grmlja jagoda uzgajano u vrtovima kralja Charlesa V. Postoje dokazi o uzgoju jagoda u vrtovima srednjovjekovnih grandi u mnogim europskim zemljama. Nakon isporuke američkih velikoplodnih oblika u Stari svijet, a posebno nakon pojave hibrida koji je označavao početak modernih kulturnih jagoda, uzgoj divljih jagoda prestao je. Međutim, nesumnjivo je sudjelovala u stvaranju takozvanih remontantnih sorti jagoda kao jednog od roditeljskih oblika.
Listovi divljih jagoda, zajedno s cvjetovima u ruskim selima, suše se i uzgajaju se umjesto čaja zimi.

Značajke berbe jagoda

Berite lišće tijekom razdoblja cvatnje biljke, trgajući ih ili režući nožem ili škarama. Prilikom sakupljanja potrebno je ostaviti dio lišća na biljci, što omogućava zrenje ploda. Nakon sakupljanja lišće se brzo suši u hladu ispod strehe. Sirovine se trebaju sastojati od očuvane prirodne boje lišća bez dodatka stranih biljaka ili njihovih dijelova. Bobice se obično bere ujutro, kada padne rosa, ili na kraju dana. Sušiti odmah nakon sakupljanja u hladu, na zraku ili u pećnicama na temperaturi ne višoj od 40-50 ° C. Osušene bobice trebaju biti svijetlo crvene boje, čuvajte ih u gustim pakiranjima ne više od 2-3 godine.
Listovi jagoda prikupljeni za vrijeme pupoljanja i cvatnje biljaka. Pažljivo se otrgavaju zajedno s peteljkama, vežu u grozdove i suspendiraju da se osuše na mjestu zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti. Za kućno liječenje često se beru lišće zajedno s generativnim izdancima na kojima se nalaze jajnici i procvjetali cvjetovi te plodovi različitog stupnja zrelosti. Ne bacajte brkove s vrtnih jagoda. Osušite ih. Oni će zamijeniti lišće jagode za vas.
Bobice se beru i ručno prilično zrelo, bez stapki i čašica. Vrlo su sočne, pa se suše u ruskim pećnicama, pećnicama, sušilicama prije nego što steknu protočnost.

Ljekovita vrijednost jagoda i metode terapeutske primjene

Ljekovita svojstva jagoda prvi je put opisao Apulei (oko 124. AD), iako se književni podaci o terapijskoj upotrebi jagoda mogu naći u drevnoj literaturi Virgila i Ovidija. Liječnik i botaničar iz 16. stoljeća, Anjray Mattsoli, napisao je o jagodama, da njegove bobice, osim što se koriste kao hrana i delicija, blagotvorno djeluju i na žučni, grozničav i trpljiv trbuh te utažuju žeđ. Alkoholna tinktura bobica služi kao nevjerojatan lijek protiv opeklina od sunca i pjega na licu, kao i protiv zamućenja na rožnici. Listovi i korijenje jagoda liječe rane i čireve, potiču mokraću i skraćuju slezenu. Ispiranje usta dekocijom jagoda jača desni i labave zube.
Popis dopuštenih za medicinsku upotrebu ljekovitih biljaka uključivao je lišće divlje jagode. U narodnoj medicini koristi se i voće.
Nakupljanjem željeza, kalcija, folne kiseline (vitamin B9), vitamina E, na prvom je mjestu među bobicama i voćem.
Infuzije lišća i bilje - popularni narodni lijek za prevenciju i liječenje prehlade. U znanstvenoj medicini propisuju se kao lagani diuretik, s kamenjem u jetri i bubrezima, kao i s beriberi. Eksperimentalno je utvrđeno da infuzija lišća blago smanjuje krvni tlak, usporava ritam i povećava amplitudu kontrakcija srčanog mišića, širi krvne žile, pa je stoga korisna u početnim oblicima hipertenzije. Ovaj lijek pojačava kontrakciju mišića maternice i može se propisati kao dodatak za krvarenje u maternici.
Jagode su velike prehrambene i terapijske vrijednosti. Svježe bobice (a u zimsko-proljetnom periodu su suhe, ali natopljene) propisuju se kao terapijsko sredstvo za hipertenziju, aterosklerozu, čir na želucu i dvanaesniku, atoničnu opstipaciju, giht i druge poremećaje metabolizma soli u tijelu. Oni, osim toga, potiču apetit i poboljšavaju probavu.
Nažalost, ne mogu svi pojesti veliku količinu jagoda zbog alergijskih reakcija (urtikarija, svrbež, angioedem itd.). U takvim slučajevima jagode treba uzimati odmjerno - u malim količinama, ograničeno na sok od jagoda, infuziju ili dekociju lišća ili potpuno odustati od njegove upotrebe.
Jagode se koriste u kozmetici. Maske iz njihove pulpe propisane su protiv „starenja“ kože, one su dio sredstava za uklanjanje staračkih mrlja i borbu protiv akni na licu.
U narodnoj medicini jagode se preporučuju za opći gubitak snage i anemiju, liječe dijareju kod djece.
Plodovi jagode imaju vitaminska, hipotenzivna, antialergijska, urinarna i choleretic, antitiroidna (štitna žlijezda) svojstva koja normaliziraju metabolizam (uključujući dijabetes melitus). Jagode doprinose izlučivanju kolesterola i toksina nastalih u procesu metabolizma. Zbog bogatog sadržaja vitamina i antocijanskih spojeva, jagode se smatraju i sredstvom za zaštitu od štetnih zračenja.
Sok od svježih bobica preporučuje se uzimati na prazan želudac u kršenju metabolizma soli (osteohondroza, zamjenski poliartritis), gastritisa s niskom kiselošću želučanog soka, kolecistitisa, hemoroida, infekcije crijevnih glista (u velikim količinama uz začinjenu hranu).

U bugarskoj narodnoj medicini, dekocija korijena i lišća koristi se za pijesak i kamenje u bubrezima, mjehuru i žučnom sustavu, za alergijske kožne bolesti, giht i kao sredstvo za ublažavanje upale bronhijalnog trakta.

U njemačkoj narodnoj medicini infuzija lišća koristi se protiv proljeva, bolesti jetre, obilnog noćnog znojenja, astme, žutice, edema i osipa.

Oni koji pate od probavnih bolesti trebali bi jesti svježe bobice u velikim količinama s mlijekom, vrhnjem, kiselim vrhnjem i šećerom. Dajući joj puno djece. Evo kako koristiti jagode "Domostroy":
"Bilo bi dobro da njeno b mlijeko pojede ta djeca koja ne spavaju,
Dobra je od kolika i onih čije su oči gnojne. "

Kako je napisao M. A. Nosal, jagode ne treba smatrati popustljivošću ili luksuzom, već ih treba smatrati potrebom, poput kruha, žitarica, krumpira.

Dekocija lišća i korijena preporučuje se kod bolesti urogenitalnog sustava, kolelitijaze, hepatitisa, bilijarne diskinezije, plućne tuberkuloze, malignih tumora, psorijaze. Smatra se da blagotvoran učinak dekocije lišća jagoda i korijena nastaje zbog unošenja biogenih biljnih stimulansa u tijelo.

Infuzija mješavine lišća i korijena:
1 žlica smjese prelijte 2 šalice hladne vode, inzistirajte 6-8 sati, ocijedite. Uzimajte pola šalice dnevno.

Za žučnu bolest
Bojanje jagoda
I s kamenom drškom.
Pijete ga zimi
Da šljunak protjerati.

Uzmite 3-5 čaša bobica dnevno tijekom cijele sezone (to jest 3 tjedna). Dobro dugo pomaže u upalnim procesima urogenitalnog sustava.
Skuhajte jednu žlicu mješavine bobica i lišća s 1 šalicom kipuće vode, ostavite 20 minuta, ocijedite. Uzimajte 1 / 2-1 staklenu infuziju 3 puta dnevno sa tendencijom stvaranja kamena.

Urolitijaza, bolesti bubrega liječe se infuzijom iz zbirke:
Jagode od jagoda - 4 dijela, list koprive - 3 dijela, trava hrenovke - 3 dijela, šipak - 4 dijela, pupoljci breze - 3 dijela.
Dvije žlice mješavine uliti 1 šalicu kipuće vode, inzistirati na vodenoj kupelji 30 minuta. ili u termos 1 sat. Uzimajte po 1 čašu 3 puta dnevno sat vremena prije jela.

Za snižavanje šećera u krvi preporučuje se jesti 2 do 3 žličice dnevno divljih jagoda. Jagode se preporučuju i kao antihelminthic. U tu svrhu treba ih uzimati s začinjenom hranom do 3 kg dnevno.

Listovi šumske jagode koriste se za klizme i ispiranje protiv hemoroida.
Jednu žlicu zdrobljenih listova jagode prelijte s 1 šalicom kipuće vode, ostavite 20 minuta, ocijedite i ohladite.

List jagode - 1 dio, pepermint - 0,5 dijelova.
Jednu žlicu s vrhom preliti 200 ml kipuće vode, zatvoriti, inzistirati 30 minuta., Dekantirati. Ova dekocija može se koristiti za klizme.

S prekomjernom menstruacijom ili bolestima ženskih spolnih organa.
Jedna žlica lišća prelijte 2 šalice hladne kuhane vode, ostavite 6-8 sati (ili kuhajte 30 minuta), ocijedite. Uzimajte dnevno pola šalice infuzije.

Jednu žlicu usitnjenih listova prelijte s 1 šalicom kipuće vode, ostavite 30 minuta, procijedite. Uzimajte po 1 žlicu 3-4 puta dnevno.

Listovi jagode - 3 dijela, ljubičasto cvijeće trobojnica - 2 dijela, trava timijana - 1 dio, trava biljka svetog Ivana - 1 dio. Jednu žlicu zbirke preliti 300 ml kipuće vode, zatvoriti, inzistirati 40 minuta., Piti u dvije doze, ujutro i navečer. Možete dodati i 100 ml kuhane vode i koristiti za pranje.

Zubobolja - Njega zubi
Tako da zubi ne boli
Da, imali su lijepu boju,
Ne čekajte kad se razbole,
Momci pripremite dekociju.

List jagode - 2 žlice, menta - 1 tsp. Dvije žlice jagoda preliti 200 ml kipuće vode, zatim dodati 1 žličicu metvice i ostaviti 5-7 minuta, dekantirati. Možete isprati usta, bolje polako piti toplu juhu u jednom koraku.

List jagode - 2 žlice, kamilica - 1 žlica, cvjetovi mulleina - 1 žličica. Zbirka preliti 400 ml kipuće vode, zatvoriti i inzistirati 5-7 minuta., Procijediti. Možete piti toplo ili isprati usta zuboboljom.

Smatra se da svježe jagode doprinose resorpciji zubnog kamena.
Kod gihta, taloženja soli, metaboličkih poremećaja, kada jagode sazrijevaju, preporučuje se jesti je svježe dnevno u velikim količinama tijekom cijele sezone.
Listovi divlje jagode - 40 g, travnata timijanina trava, lišće melem limuna, travnata trava mirisna do 20 g. Jedna žlica mješavine na 1 šalicu kipuće vode. Pijte 2 - 3 čaše dnevno.

Ekcem se liječi losionom od svježeg soka od jagode.
Na žaru zdrobljenih bobica napravite komprese na zahvaćena mjesta.
List šumske jagode - 5 dijelova, Hypericum cvijeće - 3 dijela, konjska kislica - 3 dijela, list oraha - 4 dijela. Dvije žlice zbirke prelijte 150 ml kipuće vode, zatvorite, inzistirajte 2 sata, ocijedite. Da biste napravili obloge, isperite čireve, slabo zacjeljujuće rane. Maramica natopljena infuzijom može se nanijeti na ranu i ostaviti preko noći.

Svježi i suhi parni listovi, pričvršćeni na gnojne rane i stare čireve, dobro ih očiste od gnoja i potiču brže zacjeljivanje.
Jedna žlica lišća preliti 2 šalice vode, kuhati do 1 sat (ili inzistirati), piti pola šalice dnevno i napraviti losione, komprese na zahvaćenu kožu.
Jedna žličica zdrobljenih listova inzistira se 4 sata u 1 šalici kipuće vode, procijedi. Uzimajte 1-2 žlice 3-4 puta dnevno.

Narodni iscjelitelji preporučuju piti pola čaše svježih ili osušenih bobica ujutro ili noću (2 žlice po 1 šalicu kipuće vode) za prehladu.
Djeci starijoj od 1 godine koja ima predispoziciju za alergije daje se 0,5 šalica čaja od jagoda dnevno ili 1 žličica dekocije 2-3 puta dnevno. Juha se priprema na sljedeći način: u 200 g suhog lišća prelijte 400 ml vode i kuhajte dok ne ostane polovica tekućine - 200 ml.

Naši preci mnogo prije nego što su patentirani američki žvakaći znali higijenske vještine. Znali su, na primjer, da infuzija lišća jagode (1 žlica na 1 šalicu kipuće vode) može savršeno osvježiti usnu šupljinu.
I s istom vodom kao i usta s brisom i grlom,
I tako je svaka vrsta bolesti i grla,
A smrdljivi duh koji dolazi od zubnih bolova donijet će,
A ovaj grlo uymet.

Kod raka grla dekocija lišća (1 žlica za 2 šalice vode, kuhana sat vremena), uzimana 6 puta dnevno, 2-3 žlice, ima pozitivan učinak na bolest, naravno, u kombinaciji s drugim metodama - zračenjem, operacijom.

Da bismo ojačali tijelo nakon teške bolesti, možemo vam preporučiti ovaj popularni recept:
5 žlica nasjeckanog lišća jagode pomiješano s 5 žlica nasjeckanog ružmarina, preliti 1 l suhog crvenog vina, ostaviti 20 dana, ocijediti, zasladiti medom. Pijte tijekom dana po želji.

Čaj od jagoda
Glavna stvar u šumskom čaju nije okus, a ne okus. Nema kofeina, živaca. Ali u bilju puno biološki aktivnih tvari: vitamini, enzimi, elementi u tragovima, fitoncidi, organske kiseline, pektini i druge tvari koje blagotvorno utječu na ljudsko tijelo. Njemački znanstvenik M. Platein istaknuo je u knjizi "Nova metoda liječenja" s početka prošlog stoljeća: "Možete napraviti piće od mješavine tri vrste lišća (jagode, kupine i drva) koje neće donijeti kineski čaj po ukusu i aromi." Što je raznolikiji sastav cvjetnog čaja, to je zdraviji. Utvrđeno je da čaj od listova jagode blagotvorno djeluje na srce, usporava puls, jača amplitudu srčanih kontrakcija, širi krvne žile, smanjuje količinu mokraćne kiseline i njenih soli u tijelu. Bolje je uzeti jesen, crvenilo lišća, tada će masnoća biti gušće boje, mekšeg okusa. Smatra se da jagoda regulira metabolizam u tijelu, ima anti-sklerotični učinak i poboljšava sastav krvi. List jagode - 1 dio, list kupine - 1 dio, list maline - 1 dio, list vapna - 1 dio, list crne ribizle - 0,3 dijela, cvjetovi šipka - 1 dio, trava timijana - 0,1— 0,2 dijela ,
Piće je ugodno, ima buket bogatog okusa, vrlo mirisno. Priprema: 2 žlice 0,5 litre kipuće vode, 5 minuta. kuhati, 40-60 min. inzistirati.

Osušena biljka jagoda, rastrgana u stanju cvjetanja - 3 dijela, lišće kupine - 2 dijela, šipak - 2-3 dijela.
U čajeve od jagoda može se dodati suho i svježe voće.

U našoj zemlji postoje stotine biljaka iz kojih možete kuhati infiltraciju, među njima su i jagode. Kombinirane infuzije imaju najbolji "buket", veliki skup vitamina, enzima, širi spektar fizioloških učinaka.
Brzina zavarivanja postavlja se svaka. Ali pravila zavarivanja su sljedeća: nasjeckano voće prelije se hladnom vodom. Dovedite do vrenja, kuhajte 3-5 minuta, zatim dodajte listove i maknite s vatre. Rojevi inzistiraju na porculanskom ili emajliranom loncu. Probajte biljne infuzije i možda ćete se odreći tradicionalnih čajeva.

Sok od jagoda
Za pripremu visokokvalitetnog soka pogodne su sorte s mirisnim plodovima tamne boje. Bobice s nježnom i laganom pulpom nisu pogodne za sok.
Da biste dobili bobice, bobice se stavljaju u lonac s sokom (možete ih prethodno zdrobiti drvenom peteljkom), kuhač za sok dobro zagrijati da dobijete bistri sok. Pune se posudama (točno ispod vrata) izravno iz sokovnika. Boce ili banke hermetički su zatvorene i zapečaćene u papiru, toplim pokrivačem do jutra.
Sok od jagoda sa pulpom koristan je i kvalitetan proizvod. Dobiva se upotrebom sokovnika ili spaljivanjem nekoliko i daljnjim trljanjem bobica kroz sito. Nakon stavljanja mase u spremnik, podvrgava se toplinskoj obradi. Po želji dodajte šećer.

U svakom trenutku, žene žele izgledati privlačno. Jagode su izvrstan alat za održavanje zdravlja i mladosti vaše kože. Preporučujemo ulje od jagode, koje možete pripremiti kod kuće:
Prokuhajte 1 žlicu jagoda sa 100 g nerafiniranog biljnog ulja u vodenoj kupelji 30 minuta, a zatim ostavite 4 sata na toplom mjestu, ocijedite. Najbolje je nanijeti pripremljeno ulje preko noći, vlažiti i natopiti kožu lica 20 minuta, preostalo ulje prije spavanja ukloniti papirnatim ubrusom.
Za suhu kožu dodajte sok od aloe soku jagode, a za normalnu i masnu kožu sok od lišća maline ili peršina. Sve zajedno skuhajte. Obrišite lice pamučnim tamponom, bolje noću.

Kontraindikacije. Jagode se ne preporučuju tijekom trudnoće. Kod nekih osoba izaziva idiosinkraziju (reakcija organizma slična alergijama).
Jagode su Božji dar.
Zbog toga je zovu "Božjim darom"
Ono što je ljudima dano za ništa ...
... Jedite do stoljeća "božji dar".
Pošaljite dečke, pustite ih da jedu,
Ali nemojte biti jadni
I na zimsku trgovinu.
A vi ste odgovorni za nju, -
Na vašim ramenima su i muž i djeca
Odjeća i hrana,
Radost, tuga i nevolje.
I izbjegavate nevolje,
Prijatelji sa šumom,
Tada se nazivaju "Božjim darom"
Na pametnoj domaćica ostaje.
Zimi ćete dati šaku žvakanja -
Djeca ne znaju hladno.
Pečene pite od pekmeza -
Dobra ljubavnica proshlyvesh.
I to u novogodišnjoj noći
Zajedno s mačjom travom (Menta)
Torba prtljage "Božiji dar"
Da, s darovima
Od susjeda,
Zatvori svoje.
Žvakat će bobice
Da, dobro je zapamtiti vas.
Ne suzi puno,
Ne štedite više od godinu dana.
Volite "dar Božji" i ljubav,
Ne samo bobice, već i cvijeće,
Ali lišće i korijenje.
Sakupi sve kako je
Sto godina ćete živjeti.
Ako juha odlazi piće.

Drevni "Medicinski tretman mnogih mudraca o raznim medicinskim sredstvima koja promiču ljudsko zdravlje" u odjeljku "O vodama iz ponovo upotrebljenog bilja" sadrži sljedeću opću preporuku:
O infuziji jagoda:
Infuzija bobica jagoda uzima se ujutro i navečer, pomiješana s običnim pićem, čime se uklanja bilo koji štetni gnoj iz tijela i uzrokuje užasne bolove iz jetre i žutost s tijela te uklanja prsne i dišne ​​vene, srce i snagu. dat će i istjerati kamen iznutra i donijeti velike koristi gubavcima, ista infuzija izbacuje nečistu krv iz koje nastaje krvavi čir ... Infuzija bobica jagoda priprema se na drugačiji način: neki se infuzija tih bobica priprema bez vatre ivayut ih sa soli, dok su drugi uzeti one bobice i staviti u staklenku i čvrsto zamotan u gnoja, duboko, i tako u gnojivo od 8 dana, a bobice se pretvorila u infuziji.
Prema Rafaelu, jagodama vlada Sunce i ljekovita je za one koji su rođeni pod znakom Lava.

Kemijski sastav

Šumska jagoda smatra se multivitaminskim lijekom. Budući da se bobice i lišće koriste kao lijekovi, kemijski se sastav može razmatrati odvojeno za svaki dio biljke.

 • Minerali: magnezij, bakar, željezo, fosfor, kalcij, kobalt, kalij, mangan, natrij.
 • Vitamini: grupe B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E, PP.
 • Organske kiseline: jabučna, askorbinska, kvininska, limunska, salicilna.
 • Dijetalna vlakna.
 • Pektin.
 • Voćni šećeri: glukoza, fruktoza.

 • Flavonoidi.
 • Tanini.
 • Minerala.
 • Alkaloidi.
 • Vitamini.
 • Esencijalna ulja.
 • Karoten.
 • Polisaharidi.

Korijen biljke koristi se i kao terapeutska sirovina zbog visokog sadržaja tanina u njihovom sastavu.

Ljekovita svojstva

Osim okusa, plodovi biljke pomažu u suzbijanju niza bolesti, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima:

 • Jedenje svježeg voća sprečava razvoj ateroskleroze, stabilizira krvni tlak.
 • Jagode se koriste za liječenje anemije.
 • Bobice doprinose vraćanju rada i izdržljivosti glavnog organa osobe - srca.
 • Voće se koristi i za snižavanje razine šećera u krvi. Za osobe s dijabetesom ove su bobice dijetalni proizvod, nezamjenjiv kompleks i polako se apsorbiraju ugljikohidrati.
 • Šumska jagoda koristi se kao terapijsko sredstvo za uklanjanje glista i ublažavanje simptoma hemoroida.
 • Jedenje svježih bobica uklanja loš zadah i pomaže da se riješite formiranih kamenih naslaga na zubima.
 • Svježe voće kao maska ​​za lice koristi se za pomlađivanje kože, rješavanje pigmentacija i akni.
 • Sok od divlje jagode pomaže u normalizaciji rada crijeva, probavnog procesa i pomaže kod zatvor. Može se koristiti i u kompleksu za liječenje upale žučnih puteva, gastritisa, kolitisa.
 • Dekocija plodova jagoda je dobar diuretik. Ovaj napitak poboljšava rad bubrega i uklanja otrovne tvari, što je posebno korisno kod gihta i cistitisa.
 • Svježe voće povećava obrambene snage organizma, što je posebno dobro u razdoblju prehlade.
 • Za bolesti usne šupljine, kao i faringitis, tonzilitis i druge bolesti grla, preporučuje se infuzija ili čaj od svježeg ili suhog voća divlje jagode.

Listovi i cvjetovi divljih jagoda također imaju ljekovita svojstva pa se koriste kao infuzije i dekocije:

 • Za opće zdravstvene svrhe.
 • Kod gihta, fibroida maternice, metaboličkih poremećaja i zaraznih bolesti pluća koristi se sok od lišća i cvjetova.
 • Za liječenje pukotina, rana, raznih kožnih bolesti.
 • Da biste se riješili konstipacije i ublažili grčeve unutarnjih organa, koristite decokciju cvjetova. A također kao diuretik, protuupalno, antiseptik.
 • Kao terapija za bolesti dišnog sustava, zglobova, neuroze.

Ljekovita svojstva i kontraindikacije

Kao medicinska sirovina koristili su se svi dijelovi biljke. Divne jagode imaju prilično bogat kemijski sastav sa sljedećim svojstvima:

 • hemostatski,
 • protuupalno,
 • diuretici,
 • grčeve,
 • opor,
 • choleretic,
 • trikotaže,
 • čišćenje,
 • zacjeljivanje rana.

Listove biljke odlikuju ljekovita svojstva:

 • tonik,
 • protuupalno,
 • vazodilatatori
 • protiv sklerotika,
 • sedativi.

Korijen biljke koristi se kod ginekoloških bolesti (fibroidi maternice, krvarenje iz maternice, bijela krv, teška menstruacija) kao hemostatik i adstrigentno. Dekocija korijena preporučuje se za uklanjanje toksina i soli, kao i za pročišćavanje krvi.

Kontraindikacije

Korisna i ljekovita svojstva bobica su nevjerojatna, ali ne zaboravite da je sve dobro umjereno, pa čak i vrlo koristan proizvod može imati neke kontraindikacije:

 • Ne preporučuje se uporaba divlje jagode s individualnom netolerancijom i alergijskim reakcijama.
 • Treba se suzdržati od uzimanja bobica s visokom kiselošću i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
 • S oprezom unesite prijem jagoda u prehranu djece mlađe od 3 godine i uzimajte je trudnicama.
 • Upotreba jagoda u velikim količinama je kontraindicirana, jer može uzrokovati crvenilo kože, svrbež, osip, urtikariju.

Ljekoviti recepti

Šumske jagode koriste se izvana i iznutra pazeći da nema kontraindikacija. Razmotrimo nekoliko recepata za pripremu kozmetike i lijekova na bazi jagoda:

 • Maska za lice Svježe plodove divlje jagode samljeti i pomiješati sa 1 žlicom. l. masna krema Nanesite na očišćeno lice na 20-3 minute. Isperite toplom vodom. Ova maska ​​ima posvjetljujuća i pomlađujuća svojstva.
 • Losion za lice Čaša bobica prelije 300 ml votke. Inzistirajte na tamnom mjestu mjesec dana, povremeno se treseći. Procijedite i čuvajte u hladnjaku. Prije upotrebe razrijedite s vodom u omjeru 1: 1.
 • Tinktura bobica. Samljeti 4 žlice. l. svježe jagode i prelijte 400 ml hladne vode. Ostavite da stoji oko 60 minuta i procijedite. Primijenite kao gargle za grlobolju.
 • Tinktura cvijeća. 1 žličica suhog cvijeća prelijte čašom vruće vode. Ostavite 5-6 sati. Dobiveni filter za piće. Konzumirati s bolestima kardiovaskularnog sustava od 2 žlice. l. 3-4 puta dnevno.
 • Juha. U posudu s 0,5 litara vode dodajte 20 g listova divlje jagode. Na laganoj vatri kuhajte oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi, procijedite i koristite 3 puta dnevno po 100-150 ml. Preporučuje se kod slabe hematopoeze i za povećanje imuniteta.
 • Čaj. Sjeckani osušeni listovi preliju 250 ml vruće vode. Ostavite da stoji i uzimajte 0,5-1 čaše dnevno. Ovaj napitak ublažava nadutost, poboljšava stvaranje krvi, bori se protiv hladnoće.

Širenje

Divlja jagoda Raste u europskom dijelu Rusije, Sibira, Kazahstana, Kirgizije, na Kavkazu.

staništa. Tipična staništa su lagane rijetke šume, rubovi, livade i čistine, šumske livade, gustine grmlja i pepela.

Divlja jagoda. Teberdinski rezervat. U šumama i šumskim livadama, 1300-2500 m nadmorske visine. Svugdje.

Reprodukcija

Bolje je umnožiti brkove jagode - vodoravne, puzeće izdanke. Kao sadnice koriste kraće i razdvojene ružice, koje su iskopane krajem kolovoza. Podnožje se sadi na parceli prema shemi 30x30x50 cm, tj. U redove s razmakom od jednog grma do drugog 30 cm, udaljenost između redova je 50 cm. Sadike su posađene tako da apikalni izdanci izdanaka budu iznad površine tla i korijena sustav je bio dobro smješten u rupi. Nakon sadnje biljke se dobro zalijevaju i slijede ponovljeno zalijevanje u sljedećih 6-7 dana, a zatim mulitiraju

Upotreba droga

Upotreba u medicini. Hranjiva i ljekovita vrijednost jagoda poznata je već odavno. U narodnoj medicini jagoda se koristila kod bolesti srca, bubrega, zglobova i drugih organa. Trenutno su vrlo popularni svježi sok iz bobica, koji se koristi na prazan želudac, i vodena dekocija u liječenju ateroskleroze, hipertenzije, neurastenije, čira na želucu itd.

Međutim, morate znati da u velikim količinama jagode mogu izazvati alergijske reakcije.

U medicini se plodovi jagoda preporučuju kao lijek za hipertenziju, aterosklerozu, čir na želucu i dvanaesniku, giht i druge poremećaje metabolizma soli u tijelu.

Nedavno korišteni cvjetni biljni čajevi koji imaju tonično, anti-sklerotično, hematopoetsko djelovanje. Ovaj se čaj dobiva spravljanjem osušenih listova jagoda, kupina, malina, cvijeta lipe i šipka, majčine dušice.

Korisna svojstva jagoda

Jagode su bobica koja je na prvom mjestu među svim sadržajima željeza, vitamina E, folne kiseline i kalcija. Listovi i korijenje jagoda bogati su taninima, alkaloidima i esencijalnim uljima. Čaj od jagode pomaže kod upale sluznice. Osim toga, lišće i korijenje jagoda imaju diuretski učinak, zacjeljuju rane, zacjeljuju čireve i skraćuju slezenu. Labavi zubi i slabe desni mogu se ojačati ispiranjem dekocija jagoda.

Plodovi jagoda su također korisni za ljudsko tijelo. Plodovi biljke sadrže elemente u tragovima, šećere, pektine, kiseline, vlakna, vitamine i esencijalna ulja. Oni ne samo da poboljšavaju apetit, već i doprinose normalizaciji probave.

Uzgoj i briga za divlje jagode

Ova bobica preferira lagana i sunčana područja s labavim tlom. Za uzgoj divljih jagoda bolje su pogodne glatke površine. Prije sadnje jagoda treba pripremiti tlo, naime, kopati, gnojiti i uklanjati korov. Tlo koje se već koristi u posljednje vrijeme vrlo je dobra opcija za sadnju jagoda. Na primjer, nakon što je na svom mjestu pobrala rotkvica, mirno možete saditi jagode, samo što ste napravili kompost. Godinu dana nakon sadnje, vrlo će dobro dodati pepeo u tlo.

Sadnice jagoda sadi se na udaljenosti od 30 cm jedna od druge. I mnogi vrtlari vole drugačiji način sadnje jagoda. Ova metoda uključuje sadnju grmlja i biljke godinu dana ne rade ništa s njima. Tijekom zrenja bobica, slabe i beživotne utičnice uklanjaju se sektarom ili škarama.

Briga. Preko ljeta u biljci se formiraju brkovi. Da se hranjive tvari ne bi razvile u rast ovih "šapica", moraju se ukloniti i tada će sve tvari otići u zrenje bobica biljke. Jagode trebaju pravovremeno korenje. Posebno joj treba korenje nakon kiše. Muljenje slame također neće biti suvišno za biljku, naprotiv, neće zagađivati ​​jagode, zadržavati vlagu i zaštititi od bolesti. Jagode je potrebno redovito zalijevati, a poželjno je da voda bude topla. Biljka se ne može presaditi na drugo mjesto 5, ili čak 6 godina.

Primjena divlje jagode

U ljekovite svrhe koristite bobice, korijenje i lišće jagode. Svježe jagode pomažu kod ateroskleroze, neurastenije, čira na želucu i nesanice. Svježe bobice koriste se i kod urolitijaze, gihta i bolesti jetre i slezine. Buhe i infuzije lišća jagode narodni iscjelitelji koriste protiv rahitisa, gihta, kolitisa, žutice, dijabetesa i bronhitisa. Osip, lišajevi i akne mogu se ukloniti oblogom na dekociji lišća jagode.

Infuzija bilja i lišća biljke izvrsno je sredstvo upozorenja i liječenja prehlade. Infuzija lišća jagode vrlo je korisna u početnim fazama hipertenzije jer povećava krvne žile i usporava ritam srčanih kontrakcija.

Jagode od jagoda pomažu u pomlađivanju, liječenju proljeva kod djece i pomažu kod anemije. Plodovi ove biljke imaju vitaminski i antialergijski učinak, imaju choleretic i diuretička svojstva. Uz to, ove bobice mogu normalizirati metabolizam. Zbog svojstava jagode iz tijela se uklanjaju toksini i kolesterol. Jagode sadrže vitamine s različitim antocijaninskim spojevima, zahvaljujući kojima biljka štiti od zračenja.

Infuzija iz kolekcije bilja za urolitijazu. Da biste ga napravili, uzmite 40 grama jagoda, 30 grama lišća koprive, 30 grama konjske trave, 40 grama ruža i 30 grama pupoljaka breze. Sada uzmite 2 žlice gotove kolekcije i napunite ih 200 ml kipuće vode. Stavili smo sastav u vodenu kupelj na pola sata. Nakon vodene kupelji, gotova infuzija se izlije u termos i ostavi sat vremena. Uzimajte ovaj lijek 200 ml tri puta dnevno sat vremena prije jela.

Juha od jagoda zubobolja za ispiranje usta. Da biste ga pripremili, uzmite 2 žlice lišća jagode i 1 žličicu metvice, pomiješajte ih i prelijte čašom kipuće vode. Ostavite proizvod 5 minuta da inzistira, a zatim ga ne zaboravite piti. Isperite usta dekocijom protiv zubobolje nekoliko puta dnevno. Bujon za ispiranje treba koristiti u obliku topline.

Jagoda od jagoda s hemoroidima. Da biste ga pripremili, trebate uzeti 1 žličicu lišća biljke (prethodno zdrobljene) i preliti preko nje 100 ml kipuće vode. Ostavite tako 20 minuta i procijedite. Ova dekocija pravi klistire i ispire hemoroidima.

Suhi ili svježe parni listovi biljke primjenjuju se na gnojne rane ili stare čireve. Listovi ublažavaju rane od gnoja i dovode do bržeg zacjeljivanja ozljeda.

Dekoracija jagoda jača. Uzimajući 200 grama sušenih plodova jagoda, prelili su dvije litre kipuće vode. Zatim sve stavite na tihu vatru 10 minuta. Nakon uklanjanja iz topline, ostavite da se juha kuha 2 sata. Dobiveni proizvod procijedite. Uzimajte ga od 100-200 ml tri do pet puta dnevno.

Vitamini i kemijski sastav divljih jagoda

U najčešće korištenom organu šume od jagoda - proširenom spremniku, nalazi se mnoštvo vitamina i minerala koji blagotvorno utječu na čovjekovo stanje.

Zreli i svježi plodovi šumske jagode sadrže: vitamine A, C, E, PP, vitamine skupine B, jabučnu, askorbinsku, folnu, kvininsku, limunsku, salicilnu kiselinu, karoten, tanine, pektinske spojeve, fruktozu, glukozu, makro i elementi u tragovima (fosfor, željezo, mangan, bakar, kalij, kalcij) i vlakna (dijetalna vlakna).

Unatoč ogromnoj količini hranjivih sastojaka, divlja jagoda je jedna od najniže kaloričnih bobica - 100 grama sadrži 30-35 kalorija na 100 grama. Ako postoji jagoda bez šećera, onda ova ukusna delicija neće naštetiti figuri.

Listovi divlje jagode sadrže karoten, askorbinsku kiselinu, tanine, alkaloide, flavonoide, polisaharide. A kad se ekstrahiraju iz lišća divlje jagode, dobiva se esencijalno ulje koje se široko koristi u aromaterapiji.

Korijen ove bobice je bogat taninom. Dakle, cijela biljka, uključujući i lišće, i korijen, i bobice, bogata je hranjivim tvarima - vitaminima, mineralima i vrijednim organskim spojevima.

Korisna i ljekovita svojstva divlje jagode

Od davnina je divlja jagoda poznata po svojim blagotvornim ljekovitim svojstvima. Bobice i zeleni listovi ove biljke koriste se kao imunološki, protuupalni, baktericidni, tonik, tonik i protuupalni. Jagode od jagoda su korisne i odraslima i djeci, a prisutnost folne kiseline u njenom sastavu omogućava nam da razgovaramo o prednostima ove bobice za trudnice. Zrele divlje jagode ispunjavaju vitalnu energiju, dodaju snagu, jačaju živčani sustav.

Opći popis korisnih svojstava divlje jagode uključuje:

 • blagotvorno djelovanje na ljudski probavni sustav, povećani apetit,
 • zdravstvene učinke na tijelo, posebno sprečavanje znakova starosti,
 • prevencija i inhibicija onkoloških procesa u tijelu,
 • obogaćivanje tijela vitaminima i mineralima,
 • pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav,
 • čišćenje tijela od štetnih toksina,
 • kozmetički učinak za vanjsku upotrebu.

Korisna svojstva korijena divlje jagode

 • Upotreba dekocije korijena ove biljke pomaže čišćenju tijela od toksina i toksina.
 • Korijen jagoda pomaže kod poremećaja u želucu i crijevima, pozitivno djeluje na jetru i bubrege.
 • Infuzija korijena jagode ima svojstvo zgušnjavanja i obnavljanja krvi, pa se koristi u liječenju ginekoloških bolesti - belyah, fibroida maternice, pretjeranog krvarenja.

Korisna svojstva lišća divljih jagoda

 • Piće napravljeno od lišća jagode (infuzija, čaj, dodan voćnom soku ili biljnom čaju) ne samo da mu daje ugodnu, specifičnu aromu, već je dobar lijek za liječenje prehlade, grlobolje i kašlja.
 • Infuzija lišća ima vazodilatacijski učinak, pa se koristi za snižavanje krvnog tlaka i pojačavanje srčanog ritma.
 • Koristi se za sprečavanje sklerotične bolesti.
 • Svježe lišće divlje jagode ima protuupalno djelovanje, kao i promiče zarastanje rana. Koriste se izvana za razne lezije kože, hemoroide.

Berba, berba i skladištenje divljih jagoda

Bobice se beru u razdoblju njihove pune zrelosti, a najkorisnije je jesti svježe kad se jedu. Da biste spasili bobice za zimu, a ne izgubili svoja korisna svojstva, najbolje je zamrznuti ili osušiti zrele bobice. Međutim, među ljudima je popularniji još jedan način pripreme ove ukusne bobice - trljanje je šećerom ili pravljenje džema. U ovom obliku gotovo da nema vitamina i korisnih svojstava jagoda, ali okus i miris ovog džema neće vas ostaviti ravnodušnima.

U proljeće, tijekom cvatnje, sakupljaju se lišće i korijenje divljih jagoda. Korijenje se može sakupljati i u jesen.

Za berbu lišća i korijena divljih jagoda podvrgavaju se sušenju. Listove možete sušiti u električnoj sušilici, pećnici ili na suncu po vedrom vremenu. Prije sušenja korijenje se temeljito opere, obriše i izreza na male komade. Sušenjem njih treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost u prozračenoj sobi.

Osušene bobice, lišće i korijenje čuvaju se u papirnim ili krpnim vrećicama daleko od vlage.

Pogledajte video: FIZALIS - Peruanska Jagoda - Kako je posaditi, Njena LEKOVITA svojstva i UPOTREBA (Studeni 2019).

Loading...