Fraktura ključne kosti: uzroci, simptomi, liječenje kod djece i odraslih, prva pomoć, s pomakom

Klavikula je jedina kost koja povezuje gornji ud sa deblom. Riječ je o tubularnoj kosti koja ima oblik S, zbog čega se u nekim sjevernim dijelovima zemlje još uvijek susreće stari ruski naziv "kremen". Apsolutna duljina klavikula odrasle osobe iznosi 12,2-16,0 cm. Prosječna duljina u odnosu na rast kod muškaraca iznosi 8,8%, kod žena - 8,3%. Ovratnica se sastoji od tijela (srednjeg dijela) i dva kraja: akromijalnog i sternalnog. Krajevi su donekle zadebljani i tvore zglobove s lopaticom i sternumom.

Priroda pokreta određena je oblikom zglobova i smjerom vučenja mišića. Akromioklavikularni zglob pripada amfiartrozi i karakterizira ga mala pokretljivost. Zglob ima gustu vlaknastu kapsulu, u njega je utisnut akromioklavikularni ligament kao da. Drugi, izdržljiviji ligament koji drži zglob klavikule s akromionom je korako-klavikularni, sastoji se od dva ligamenta (trapezoidni i konični).

Sterno-klavikularni zglob je sfernog oblika. Njegova vlaknasta kapsula ojačana je prednjim i stražnjim sternoklavikularnim ligamentima. Uz to postoje kostalno-klavikularni i interklavikularni ligamenti koji štite zglobne kosti od odvajanja. Pet mišića pričvršćeno je na ključnicu.

 • U predjelu sternalnog kraja: od gornjeg vanjskog ruba nalazi se sternokleidomastoidni mišić vrata, od donjeg prednjeg dijela - klavikularni dio glavnog pektoralnog mišića.
 • U području akromijalnog kraja: trapezijski mišić pričvršćen je na anteroposteriornu površinu, a deltoidni mišić je pričvršćen na anteroposteriorni rub.
 • Peti mišić - subklavijski - proteže se uz stražnju površinu klavikule u njenom srednjem dijelu. Treba imati na umu da se ispod ovog mišića nalaze subklavijalna arterija, vena i živci brahijalnog pleksusa. Nešto više medijalno, na razini sternoklavikularnog zgloba, s desne strane su brahiocefalna debla i zajednička karotidna arterija, s lijeve strane je subklavijalna arterija, s obje strane je vagusni živac.

S fiziološkog gledišta, klavikula je vrsta opružnog potpornja između sternuma i ramenog zgloba, ne dopuštajući mu da zauzme više medijalni položaj. Naglasak na ramenu i pokretljivost u zglobovima zgloba pridonose značajnoj količini pokreta ramena i ramenog pojasa. Važnu ulogu u biomehanici tih pokreta igraju mišići pričvršćeni na ključnicu. Uz to, zglob štiti neurovaskularni snop.

, , , ,

Fizikalni pregled

Dijagnoza prijeloma ključne kosti nije teška jer se kost nalazi ispod kože i dostupna je za pregled (međutim, liječnik nije imun na pogreške).

Izgled pacijenta je karakterističan: glava je okrenuta i nagnuta prema oštećenju, ramenski pojas se spušta i pomiče prema naprijed, a medijalni rub lopatice i njegov donji kut odlaze od grudnog koša kao rezultat nedostatka "odstojnika", koji je služio kao zglobovi. Ramena je spuštena, pritisnuta uz tijelo i zakretana prema unutra. Subklavijalna fosa je spljoštena. Obično se u području klavikule vidi oteklina zbog stojećeg središnjeg fragmenta.

Palpacija je otkrila kršenje kontinuiteta kosti, moguće je (ali nije poželjno!) Utvrditi patološku pokretljivost i crepitus.

Prijelom klavikularne kosti često prati pomicanje fragmenata, pogotovo ako linija prijeloma kosi i prolazi kroz sredinu kosti. Zbog kršenja fiziološke ravnoteže mišića, fragmenti se kreću i animiraju tipičan položaj. Središnji ulomak, pod djelovanjem sternocleidomastoidnog mišića, pomiče se prema gore i natrag, a periferni - dolje, sprijeda i iznutra. Razlog dislokacije distalnog fragmenta je nestanak potpornja između zgloba ramena i sternuma. Potisak deltoidnog mišića i vlastita masa udova pomiču periferni fragment dolje. Povlačenjem mišićnih mišića pektoralisa okreću se rame prema unutra, približavaju ud u deblu i ne samo da povećavaju pomak prema dolje, već i pomaknu fragment unutra. Fragmenti dolaze jedan za drugim, klavikula se skraćuje. Spajanje subklavijalnog mišića pogoršava medijalni pomak perifernog fragmenta.

,

Liječenje frakture klavikule bez lijekova i lijekova

Najčešći konzervativni tretman za frakturu ključne kosti je istodobna repozicija fragmenata, nakon čega slijedi njihova fiksacija u ispravnom položaju tijekom razdoblja potrebnog za adheziju.

Lokalna anestezija. 10-20 ml 1% -tne otopine prokaina ubrizgava se u područje prijeloma, a nakon 5-7 minuta započinje manipulacija. Svrha repozicije je dovesti periferni ulomak do središnjeg tako što će podići rameni pojas i dovesti ga prema van i natrag. Postoji nekoliko načina uspoređivanja fragmenata klavikule.

 • Prvi način. Pacijent je položen na leđa na rub stola s visokim valjkom između lopatica. Ruka na boku prijeloma visi sa stola. Nakon 10-15 minuta, pomoćnik kirurga postaje na čelu pacijenta i, hvatajući pacijentove pazuhe, prebacuje ramena prema gore i natrag. Kirurg, stojeći okrenut pacijentu, fiksira zglob ramena jednom rukom, drugom se postavlja i drži fragmente.
 • Druga metoda je slična prvoj, ali provodi se kada je pacijent u uspravnom položaju, koji sjedi na niskoj stolici. Kirurg pomoćnik postaje iza žrtve, ispred hvata pazuhe i, odmarajući koljeno na leđima pacijenta, podiže i širi ramena što je više moguće. Kirurg provodi repoziciju izravno na mjestu prijeloma.
 • Treća metoda koristi se u nedostatku pomoćnika. U blizini stavi dvije stolice. Na njima sjedaju pacijent i kirurg. Liječnik stavlja podlakticu u pazuh pacijenta, istodobno s prsima drži ramenski i lakatni zglob žrtve u položaju addukcije. Zatim podlakticom podiže pacijentovu nadlakticu i, djelujući kao poluga, vraća ga natrag. Slobodnom rukom uspoređuje fragmente.

Izvodeći bilo koju od opisanih metoda repozicije, ne treba, kao što se savjetuje u nekim nastavnim pomagalima, uzimati rame žrtve, budući da je mišić pektoralis-a ispružen, ubačen je rameni zglob, što otežava usporedbu fragmenata.

Na kraju manipulacije, bez popuštanja vučne kosti, potrebno je popraviti pojas i rame na zahvaćenoj strani u položaju postignutom repozicijom. To je najbolje učiniti gipsom od gipsa. Od mnogih predloženih preljeva, preljev predložen 1927. godine, M.P. Smirnov i V.T. Vanshtein. Provodeći imobilizaciju, potrebno je u pazuh staviti vato-gazni valjak.

Drugi uređaj koji stvara pouzdanu fiksaciju fragmenata je SI sabirnica. Kuzminki. U slučaju kvara tijekom istodobnog repozicioniranja, ovaj se sabirnik može koristiti za postupnu (u roku od 2-3 dana) usporedbu fragmenata. Pravilna ugradnja tjelesnih segmenata i korekcija vuče pomičnim pojasevima omogućavaju vam upotrebu gume kao uređaj za odlaganje.

Prethodno ih je predložio Beler (Bohler, 1928.), H.D. Rakhmanov (1949), M.K. Tikhomirov (1949), M.I. Chizhin (1940) trenutno nema posebne gume i oni imaju samo povijesni značaj.

Dobri rezultati ako se pravilno koristi daju metodu A.V. Titova (1950), koja se temelji na upotrebi određene veličine i oblika „ovalnog“, smještenog u pazuhu pacijenta. Ručno se objesite na šal. Propisati rani funkcionalni tretman.

Ogrtači od mekog tkiva nisu prikladni za pričvršćivanje fragmenata zgloba: prekrivač u obliku 8 i Delbe prstenovi ne podižu ramenski pojas, već ga samo preusmjeravaju prema naprijed, maramice, pregrade Deso i Velpo ne fiksiraju fragmente u pravom položaju. Osim toga, nakon 1-2 dana, zavoj zavoja, u pravilu, slabi, zbog čega zavoj prestaje ispunjavati učvršćujuću ulogu. Međutim, kao izuzetak, nabrojani se preljevi mogu koristiti u djece (s subperiostealnim prijelomima) i u starijih osoba.

Prijelom klavikule često je sastavni dio politraume, a zatim navedene metode liječenja postaju neprihvatljive zbog prisilnog ležećeg položaja pacijenta. Vjerujemo da bi u takvim situacijama metoda Cuto, koja je sljedeća, trebala biti uključena u arsenal medicine katastrofe. Pacijent leži na leđima, bliže rubu kreveta s rukom obješenom 24 sata, a zatim se ruka savijena u lakatnom zglobu postavlja na nisku bočnu stolicu 14-21 dan. Propisana je UHF, masaža, terapija za vježbanje zgloba lakta i prstiju.

, , , , , , , ,

Hirurško liječenje frakture klavikule

Kirurško liječenje frakture klavikula provodi se prema strogim indikacijama: oštećenje neurovaskularnog snopa, otvoreni prijelom, multi-fragmentirani prijelom s prijetnjom oštećenja krvnih žila i živaca, interpozicija mekih tkiva, prijetnja perforacije kože akutnim fragmentom. Ako će fragment s oštrim rubom dugo stajati, a koža na mjestu izbočenja je anemična (bijela), ne treba čekati da se dogodi otvoreni prijelom - pacijenta se mora operirati. Operacija omogućuje rez u željenoj projekciji i u aseptičnim uvjetima.

Kirurško liječenje frakture zgloba zgloba sastoji se u izlaganju fragmenata, otvorenom redukciji i fiksaciji koštanih fragmenata na jedan od načina. Najčešće se koristi intraosna osteosinteza metalnim čepom. Zatvarač se može umetnuti sa strane središnjeg fragmenta ili retrogradno kad je pin probušen u periferni fragment prije nego što napusti akromion, a zatim, nakon podudaranja fragmenata kosti, pin se umetne u središnji ulomak, pomičući ga u suprotnom smjeru.

Također su moguće koštane metode fiksacije pomoću ploča, cerklaža, koštanih homotransplantala, koje blokiraju liniju loma. Kako bi se izbjegla pristranost, cijep je pričvršćen vijcima ili žicom na ključnu kost. Imobilizacija se provodi gipsanim torakobrahijalnim preljevom.

Trenutno znanstvenici koriste u pravilu uređaje za vanjsku fiksaciju u pravilu vlastitog dizajna za liječenje prijeloma zgloba.

Bez obzira na način liječenja i vrstu uređaja za zaključavanje, imobilizacija bi trebala trajati najmanje 4-6 tjedana. Od 3-4 dana potrebno je UHF na području prijeloma i terapiju vježbanjem za imobilizirane zglobove. 7-10. Dana počinju statičke kontrakcije mišića podlaktice i ramena. Od 18. do 21. dana propisana je elektroforeza preparata kalcija i fosfora za područje prijeloma.

Na kraju razdoblja imobilizacije uklanja se gipsani gips i vrši se radiografija. Ako je započela konsolidacija započinje rehabilitacijsko liječenje: vježba terapija za zglobove gornjeg udova, masaža ramena i ramena, ozokerit i elektroforeza prokaina, kalcijev klorid na ramenskom zglobu, laserska terapija, hidroterapija u bazenu itd.

, ,

Prijelom vratne kosti

Prijelom vratne kosti
ICD-10S 42.0 42.0
ICD-9810 810
MedlinePlus001588
portalu eortoped / 50

Prijelom vratne kosti - patološko stanje, koje se očituje kršenjem anatomske cjelovitosti zgloba. Prijelomi se najčešće javljaju u srednjoj trećini na granici vanjske i srednje trećine klavikule, na njenom najkrivljenijem i tanjem dijelu. Najčešći su kosi i izrezani.

Radiografija

On čini 2,6-12% ukupnog broja prijeloma, 44-66% prijeloma ramenog pojasa. U 80% slučajeva prijelom se dogodi u srednjoj trećini, 15% prijeloma akromijalnog kraja klavikule, 5% sternalnog (sternalnog).

Mehanizam ozljede

Pad na bočnu površinu ramena, na ispruženu ruku, direktan udarac u ključnicu, povreda rođenja. Sekundarni prijelomi ključne kosti su vrlo rijetki zbog kontrakcije mišića uzrokovanih grčevima.

Klinika

Lokalna bol, oteklina, deformacija, krvarenje i skraćenje ramenog pojasa, rame se spušta i pomiče prema naprijed. Periferni ulomak zajedno s gornjim udovima, pod utjecajem njegove težine i kontrakcije pektoralnih i subklavijalnih mišića, kreće se prema dolje, naprijed i prema unutra. Središnji fragment, pod utjecajem sternoklavikularnog mišića, pomiče se prema gore i natrag. Fragmenti se sastaju i idu jedan na drugi.

Moguće je oštećenje neurovaskularnog snopa i kupole pleure sa zatvorenim prijeloma klavikule, ali je vrlo rijetko

Pacijent zdravom rukom drži podlakticu i lakat ozlijeđenog udova, pritiskajući ga uz tijelo. pokreti u ramenskom zglobu su ograničeni zbog boli. Na palpaciji mjesta prijeloma može se utvrditi patološka pokretljivost i krepitus fragmenata.

Radiografija

Rendgenski se izvodi u izravnoj i bočnoj projekciji.

Opće informacije

Prijelomi klavikule čine do 12% ukupnog broja prijeloma i do 66% prijeloma ramena. U 80% slučajeva oštećenje je lokalizirano u srednjoj trećini klavikule, akromialni kraj pati u 15%, a sternalni kraj u 5% slučajeva. Najčešće se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji. Kod djece se ključna kost obično lomi poput „zelene grane“ (uz održavanje integriteta periosteuma). U odraslih se često opažaju prijelomi s pomakom.

Najčešće se oštećenje razvija kao posljedica nesreće kod kuće ili na ulici. Mogući su sljedeći mehanizmi:

 • U izravnoj ozljedi (udarac u zglob) obično se javljaju kosi, poprečni i usitnjeni prijelomi zgloba. Promatrano tijekom borbi pomoću štapova, palica i metalnih šipki, pada teškog predmeta, sudara s izbočenim dijelom konstrukcije: proizvodnim mehanizmom, dječjim gradom itd.
 • Pri neizravnoj ozljedi (pad na ispruženu ruku, lakat ili rame) formiraju se kosi i kosi prijelomi. Uzrok pada obično su nepovoljni vremenski uvjeti, rjeđe - intoksikacija alkoholom ili drogama.
 • U nekim slučajevima lom klavikule izaziva oštrom kontrakcijom mišića. Slične ozljede mogu se otkriti nakon generaliziranog epileptičnog napadaja.

Ključna kost je mala, blago zakrivljena cjevasta kost koja se nalazi iznad gornjeg rebra i povezuje sternum sa skapulom. Služi za jačanje ramenog pojasa, oslonac je za lopaticu i kosti gornjeg udova. Štiti živce i velike žile aksilarne regije.

Lokacija prijeloma u velikoj mjeri određena je anatomskim značajkama kosti. Najčešće se klavikula lomi u srednjoj trećini bliže akromijalnom kraju - u najtanjem i zakrivljenijem dijelu. Ostali čimbenici koji utječu na mjesto oštećenja su smjer i točka primjene traumatične sile.

Najčešći su kominozni i kosi prijelomi. Pod utjecajem vuče mišića i težine udova, fragment periferne klavikule pomiče se prema dolje, prema unutra i prema naprijed. Istovremeno, sternoklavikularni mišić "vuče" središnji fragment dolje i natrag. Kao rezultat, rameni pojas se skraćuje. Ponekad se kraj perifernog fragmenta preseli u područje neurovaskularnog snopa, to je opasno zbog prijetnje oštećenja živaca i krvarenja.

Klasifikacija

U modernoj traumatologiji i ortopediji koristi se sistematizacija prijeloma zgloba, uzimajući u obzir nekoliko čimbenika:

 • lokalizacija: oštećenje vanjske, srednje i unutarnje trećine klavikule,
 • po prirodi fragmenata: poprečni, kosi, kosi, složeni i u obliku slova S,
 • prema vrsti oštećenja: otvoreni i zatvoreni prijelomi.

Ozljede grlića su moguće bez pomicanja i sa pomakom fragmenata.Prijelomi s pomakom mogu biti popraćeni oštećenjem pleure koja se nalazi u blizini živaca i krvnih žila.

Simptomi prijeloma klavikule

Pacijent je zabrinut zbog boli na mjestu prijeloma. Pokreti ruku na strani oštećenja oštro su ograničeni. Rameni pojas je edemat, skraćen. Izmijenjen je oblik klavikule. Rame je spušteno, opaža se njegovo pomicanje prema van i van. Zdravom rukom pacijent drži ozlijeđeni ud laktom ili podlakticom i pritisne ga uz tijelo.

Pregledom se mogu otkriti krvarenja, patološka pokretljivost i crepitus fragmenata klavikule. Kod otvorenih prijeloma vidljiva je mala rana u ramenom pojasu, često s tim da kraj kosti strši iz njega. U slučaju kršenja integriteta neurovaskularnog snopa, može se otkriti utrnulost i slabost udova, moguća je opća slabost i vrtoglavica zbog unutarnjeg krvarenja. Ruptura pleure popraćena je kratkoćom daha i nedostatkom zraka zbog pneumotoraksa.

Komplikacije

Komplikacije prijeloma klavikula su rijetke. Najčešća negativna posljedica je rana žile ili živaca s akutnim fragmentom kosti. U slučaju dugoročnog kršenja integriteta živaca, mogu se primijetiti poremećaji osjetljivosti i pokreti različite težine. Ruptura velikog žila ispunjena je značajnim gubitkom krvi. Pneumotoraks se rijetko dijagnosticira, a u nedostatku medicinske skrbi, može biti opasan po život.

Dijagnostika

Dijagnosticiranje frakture vratne kosti obavlja traumatolog u hitnoj ili ambulanti. Koriste se sljedeće metode:

 • Objektivno ispitivanje, Prilikom ispitivanja mjesta oštećenja utvrđuje se karakteristična deformacija zgloba, edem, bol, a ponekad i krepitacija fragmenata. Prilikom obavljanja općeg pregleda pažnja se posvećuje sigurnosti osjetljivosti i pokreta u gornjem dijelu udova, odsutnosti ili prisutnosti znakova gubitka krvi, poteškoća s disanjem.
 • X-zraka klavikule, Na fotografijama je zona loma i smjer pomicanja fragmenata obično jasno vidljiv. U djece se otkriva kutna deformacija zbog pomicanja fragmenata uz održavanje integriteta periosteuma.

Ako sumnjate na ozljedu živaca, potrebno je konzultirati neurologa, s znakovima narušenog vaskularnog integriteta, indiciran je pregled vaskularnog kirurga.

Liječenje prijeloma klavikula

Terapeutske taktike određuju se prisutnošću i prirodom pristranosti. Djeca i odrasli s nekompliciranim, dobro popravljenim prijelomima vratne kosti bez rizika od oštećenja živčanih debla ili krvnih žila ne zahtijevaju bolničko liječenje. Uz prijetnju komplikacija, indicirana je hospitalizacija u odjelu traume. U većini slučajeva primijećena je dobra učinkovitost konzervativnog liječenja, operacije se rijetko izvode.

Prva pomoć

Prva pomoć sastoji se u obješenju udova na marama, savijanju u zglobu lakta i vezivanju uz tijelo. Ne biste trebali pokušati sami ukloniti pomicanje oštrim trzajima ili pokretima pogođenog režnja - to može uzrokovati sekundarno pomicanje fragmenata, povećati rizik od komplikacija.

Konzervativno liječenje

Glavni tretman je imobilizacija. Razdoblje fiksacije u djece je 2-3 tjedna, u odraslih - 1 mjesec. U djetinjstvu su Delbe prstenovi obično dovoljni da drže fragmente. U odraslih se koristi Chizhin okvir i drugi posebni preljevi.

 • U slučaju lomova tipa „zelene grane“ i oštećenja bez pomaka, primjenjuje se fiksacijski zavoj.
 • U slučaju prijeloma ključne kosti s pomicanjem fragmenata, provodi se lokalna anestezija s naknadnom repozicijom i fiksacijom mekim ili gipsanim odljevom.

Nakon repozicije, radi se kontrolna slika, propisuje se UHF. S jakom boli prvih dana nakon ozljede preporučuje se uzimanje analgetika. Nakon prestanka imobilizacije pacijent se šalje na masažu i vježbanje.

Prevencija

Prevencija uključuje mjere za smanjenje ozljeda. U razdoblju leda potrebno je odabrati stabilne cipele s neklizajućim potplatima kako bi se spriječili padi. Budući da se kod djece često nalaze prijelomi ključne kosti, važne preventivne mjere su dovoljna kontrola kad je dijete na ulici, oprema sigurnih dječjih igraćih kompleksa.

Struktura i položaj klavikule

Ta je kost vidljiva tijekom rutinskog pregleda osobe s tankom ili srednjom strukturom. Kod pretilih ljudi klavikula se može otkriti samo palpacijom ramenog pojasa. Povezuje gornji dio sternuma (kost između rebara) i akromijalni kraj skapule. Glavna funkcija je održavati pravilan položaj ramenog zgloba i pomoći ruci da se nosi s fizičkom aktivnošću. Zato je kod prijeloma vratne kosti prvi simptom pomak u ramenu, zbog čega je pacijent prisiljen neprestano ga podržavati.

Zgloba se sastoji od 3 dijela:

 • 2 epifize su završni dijelovi kosti koji je pričvršćuju na sternum i lopaticu uz pomoć zglobova (sternoklavikularni, akromioklavikularni)
 • 2 metafize - presjek klavikule, koji je uz pinealnu žlijezdu i izravno je u kontaktu s kapsulama zglobova,
 • Dijafiza je srednji dio klavikule.

Neposredno iza kosti nalaze se neke od najvećih žila u tijelu - subklavijalna arterija i vena. Njihovo oštećenje opasna je komplikacija prijeloma koji može dovesti do smrti zbog brzog istjecanja krvi. Nemoguće je zaustaviti krvarenje bez operacije, pa morate brzo prepoznati ovu patologiju kako biste izbjegli tragičan ishod.

Svi živci koji kontroliraju mišiće i osjetljivost na ruci također se nalaze iza kosti klavikule. To je važno znati, budući da oštećenje njihovog fragmenta kosti može dovesti do potpune / djelomične paralize gornjeg režnja i gubitka osjetljivosti. Pravovremena operacija, u većini slučajeva, pomaže u potpunosti obnoviti inervaciju ruke i vratiti pacijentu prethodnu kvalitetu života.

Dodatnu opasnost stvaraju i obližnji vrhovi pluća, čije oštećenje dovodi do zatajenja disanja i općeg pogoršanja pacijentovog stanja. Kako posumnjati na svaku od navedenih komplikacija i prirodu loma, raspravljat će se u nastavku.

Uzroci loma klavikule

Najčešće, ozljede rezultiraju lomom ove kosti - pretjeranim učinkom sile na određeno područje. Najopasnije od njih:

 • Snažan udarac u ključnu kost ili u rameni pojas,
 • Pad sa visine jednake / veće vlastite visine. Podrška u ovom slučaju može pasti na ispravljenu ruku, na lakat ili na vanjsku stranu ramena.

Pored ozljeda, oštećenje zgloba može nastati zbog kršenja njegove normalne strukture. U tom se slučaju dolazi do prijeloma čak i s minimalnim utjecajem na kost (nagli pokret ruke, guranje u rameni pojas itd.). Takva će se ozljeda nazvati "patološkim prijelomom". Može dovesti do:

 • Osteomijelitis grlića je infekcija kosti koja se razvija kada mikrobi uđu u njeno tkivo. Čimbenici rizika su: operacije izvedene na klavikuli i okolnim mekim tkivima, prisutnost bilo koje kronične infekcije u tijelu (pijelonefritis, holecistitis, sinusitis itd.), Imunodeficijencija (HIV ili karcinom krvi),
 • Maligni koštani tumori / metastaze - osteosarkom, gigantski tumor, fibrosarkom. Svi oni dovode do uništavanja normalnog tkiva klavikule i rasta atipičnih "nepravilnih" stanica,
 • Tuberkuloza klavikula - ova kost je rijetko pogođena u procesu tuberkuloze, ali bakterija Koch se također može naseljavati u njenim tkivima. Postepeno ih uništavaju iznutra, što dovodi do stanjivanja zidova klavikule,

Simptomi oštećenja klavikula pojavljuju se gotovo identično s konvencionalnim i patološkim lomovima. Glavna razlika je ozbiljnost intoksikacije i prisutnost znakova oštećenja na drugim organima, tako da se ta stanja mogu razlikovati tijekom dijagnoze.

Anestezirati dostupnim sredstvima

Kod kuće, u pravilu, postoji pristup samo nehormonskim protuupalnim (NSAID) ili kombiniranim lijekovima protiv bolova. Najčešći predstavnici: Pentalgin, Ibuprofen, Citramon, Analgin.

Nemojte istodobno koristiti veliki broj lijekova - dovoljno je samo jedna ili dvije tablete. Prvi učinak uzimanja može se očekivati ​​za 15-30 minuta, ovisno o pacijentovom tijelu i lijeku. Liječnik / hitna pomoć definitivno treba imenovati lijek koji je pacijent uzeo.

Zaključaj rame

Svako kretanje u zglobu ramena uzrokovat će bol i pridonijeti pomicanju koštanog fragmenta. Stoga je potrebno imobilizirati ovaj segment udova. Sasvim je jednostavno nanijeti zavoj za frakturu ključne kosti - kod kuće se preporučuje korištenje uobičajenog.

Kako to primijeniti? Trebali biste započeti navijanje sa zdrave strane - nekoliko okruglih krugova provodi se kroz pazuh i rameni pojas, nakon čega se zavoj vodi duž leđa i na isti način omota na zahvaćenu stranu. Obloga treba biti dovoljno tijesna da se spriječi daljnje pomicanje dijelova klavikule.

Ako pokušaji imobilizacije ruke nisu bili uspješni, pričekajte da stigne kola hitne pomoći ili upotrijebite šal koji će vam omogućiti da privremeno popravite rame. Za to, podlakticu treba staviti u sredinu marame, a krajeve vezati iza vrata. Važno je napomenuti da se vanjski kraj mora držati iza leđa - to će smanjiti opterećenje mišića vrata i vjerojatnost daljnjeg pomicanja fragmenata kosti.

Na hladno nanesite zahvaćeni pojas ramena

Potrebno je provesti postupak u roku od 5-10 minuta nakon primanja ozljede. Hladnoća pomaže smanjiti oticanje i bol. Preporučeno vrijeme primjene je 30 minuta.

Ekipa hitne pomoći, nakon dolaska, procijenit će kvalitetu fiksacije udova i ispraviti postojeće nedostatke. Ako preljev nije primijenjen, liječnik / bolničar će samostalno imobilizirati pojas gornjih udova. Standardno sredstvo za hitnu pomoć jesu prstenovi za frakturu ključne kosti. Mekani elastični prstenovi postavljaju se na zahvaćena i zdrava ramena, koji se zajedno s leđima povlače mehanizmom za zaključavanje. Time se privremeno sprječava pomicanje fragmenata i donekle smanjuje bol. Gume se trenutno ne koriste za prijelome ključne kosti.

Nakon što se pacijent dostavi liječniku, odabire se metoda daljnjeg liječenja frakture klavikule i potreba za hospitalizacijom. Ove točke ovisit će o vrsti prijeloma i prisutnosti komplikacija.

Liječenje traumatičnog prijeloma

Glavni ciljevi liječenja su postići usporedbu fragmenata kosti i popraviti ih u ispravnom položaju. Ako su ispunjeni ovi uvjeti, klavikula će narasti bez dodatne terapije u roku od 1,5 mjeseca. U suprotnom, popravljanje kostiju se možda neće dogoditi duže vrijeme.

Trenutno se koriste dvije glavne metode liječenja traumatičnih prijeloma: konzervativna i kirurška. Prva metoda uključuje usklađivanje fragmenata primjenom posebnog postupka - zatvorenog repozicije, koji bi trebao izvesti samo kvalificirani traumatolog. Operacija za prijelom klavikule (kirurška metoda) izvodi se u prisutnosti komplikacija, izraženog pomaka ili u slučaju ruptura kože dijelovima kosti (otvoreni prijelom).

Prekrivanje gipsom

Važan dio liječenja je primjena gipsa tijekom prijeloma, koji će dugo vremena učvrstiti klaviku u ispravnom položaju. Najčešće se koristi Vansteinov preljev koji pokriva prsa, rameni pojas i podlakticu s ozlijeđene strane. Unatoč činjenici da značajno ograničava kretanje pacijenta, ne smije ga se ukloniti bez radiografske potvrde fuzije.

Prosječno razdoblje oporavka traje 1-1,5 mjeseci. Za to vrijeme potrebno je pratiti pacijentovo stanje i proces ozdravljenja klavikule. Znakovi koji bi trebali upozoriti pacijenta:

 • Ponovna pojava i porast edema,
 • Produljeno crvenilo kože u ramenom pojasu (duže od 5-6 sati),
 • Lokalno povećanje temperature iznad mjesta loma,
 • Povećana bol u klavikuli.

Ako se ti simptomi pojave, trebali biste se posavjetovati s liječnikom - on će pregledati pacijenta i utvrditi daljnju taktiku liječenja.

Njega kože dok nosite gips

Pacijenti su često zabrinuti zbog iritacije kože koja se javlja ubrzo nakon kastinga. Kako to spriječiti ili ublažiti? Da biste to učinili, zapamtite nekoliko jednostavnih pravila:

 • Nemojte vlažiti gips - to će dovesti do njegovog omekšavanja i nepovoljno utjecati na kožu. Ako je vlaga dospjela na imobilizirani ud ili blizu njega, potrebno je omogućiti tekućini da prirodno ispari. Možete ubrzati postupak redovnim sušilom za kosu,
 • Zaštitite žbuku od udaraca i udaraca - na njoj nosite samo labavu odjeću i ne naslanjajte se na gips tijekom spavanja,
 • Ako vas svrbež muči, nemojte pokušavati da kožu ispod žbuke "češljate" iglama za pletenje, ravnalom itd. Ne lijevajte losione ili druge tekućine u odljev. To će samo povećati nelagodu. Da biste smanjili nelagodu, koristite sušilo za kosu, usmjerite hladni zrak u gips.
 • Antihistaminici imaju i antihistaminike (Cetirizin, Cetrin, Claritin, Suprastin).

Što odabrati operaciju ili terapiju?

U nekim slučajevima traumatolog može ponuditi pacijentu (ili njegovom roditelju) izbor taktike liječenja - da izvede operaciju ili pričeka adheziju u glavi. Što je bolje odabrati u ovom slučaju? U pravilu, to ne utječe na rezultat - ako liječnik pruža nekoliko opcija, onda je uvjeren u njihov uspjeh. Kirurgija se razlikuje od konzervativnog liječenja u samo dvije glavne točke.

Prvo je vrijeme liječenja. Nakon operacije, pacijent može pomicati ruku 2-3 dana, zavoj se uklanja nakon 2 tjedna. Gips se mora nositi najmanje mjesec dana, što pacijentu pruža značajnu nelagodu.

Drugo su posljedice liječenja. Nošenje zavoja / kašteta sigurna je metoda za ozdravljenje prijeloma. Od mogućih komplikacija najčešće se susreću sporo spajanje ili nepravilno lociranje fragmenata (što se lako može spriječiti redovitim izvođenjem rendgenskih zraka). Operacija s primjenom koštanih ploča ili umetanjem žbice u ključnu kost ozbiljna je smetnja normalnom funkcioniranju tijela. Nemoguće je isključiti mogućnost razvoja infekcije, u ovom slučaju. Važno je također zapamtiti da mladi pacijenti moraju biti podvrgnuti drugoj operaciji nakon fuzije - uklanjanju pričvrsnih uređaja. A to je dodatni rizik.

Svaka metoda liječenja ima svoje prednosti i nedostatke. Ako postoji izbor, liječnici preferiraju konzervativnu metodu. No konačna odluka leži na pacijentu.

Značajke liječenja prijeloma zgloba djece

Fraktura zgloba ključa jedna je od najčešćih ozljeda djece u dobi od 12-17 godina. Pri liječenju mladih pacijenata u većini slučajeva liječnici preferiraju kirurške taktike. Ako je moguće, pod regionalnom anestezijom provodi se otvoreno smanjenje - pored brahijalnog pleksusa primjenjuje se anestetik (novokain, lidokain), koji u potpunosti uklanja osjetljivost u operiranom području.

Za razliku od odraslih, djeca češće izvode intramedularnu osteosintezu - mala igla za pletenje umetnuta je u ključnu kost za razdoblje koje odredi traumatolog.Spajanje dijelova klavikule događa se ranije, jer dijete ima obilniju opskrbu krvlju tkivima. Nakon operacije preporučuje se nošenje zavoja za fiksaciju od 1-1,5 tjedana, što će spriječiti ponovno pomicanje fragmenata.

Što se ne može učiniti nakon prijeloma ključne kosti?

Kraj liječenja ne znači potpunu obnovu klavikule. Nastavak stresa na ruci i oštećenog ramenog pojasa trebao bi se dogoditi postupno kako bi se izbjegao razvoj ponovljenih ozljeda.

Odmah nakon uklanjanja žbuke / obloga ne možete vježbati i jako opterećivati ​​gornji ud. Ne preporučuje se nošenje torbe ili aktovke na oštećenoj strani, naslonite se na rame i ispružite ruku. Tijekom tog razdoblja mišiće koji su oslabili nakon liječenja, treba postupno razvijati i jačati. Da biste to učinili, možete koristiti sljedeće vježbe:

 • Polako podignite ruku iznad glave i postupno je spustite. Ako istovremeno osjećate bol - nemojte se uznemiriti. Liječnik ne bi dopustio uklanjanje gipsa ili zavoja ako nije siguran u uspješnu fuziju. U pravilu su neugodne senzacije povezane s pojavom kontrakture - privremeno ograničenje pokreta u zglobu, zbog promjena u mišićima i tetivama. Nadvladajte bol vrlo pažljivo, polako (tijekom dana i tjedana) povećavajući amplitudu pokreta,
 • Maknite ruku s tijela i polako je vratite natrag. U tom procesu, zategnite mišiće kako biste vratili njihov ton i vratili bivšu snagu,
 • Pokušajte izvoditi kružne pokrete u zglobu ramena, postupno povećavajući zamah ruke.

Ne ranije od 1,5-2 mjeseca nakon uklanjanja gipsa, trebate dodati opterećenje na ruku i ključnu kost. Da biste to učinili, možete koristiti lagane bučice (1-3 kg) ili samo nositi vrećicu za kupovinu na oštećenoj strani. Također se preporučuje upotreba ekspandera za ramena i određenih skupina simulatora ("Leptir", "Brod" itd.) S malim utezima (do 5 kg). Opterećenje treba postupno povećavati.

Možete se aktivno baviti sportom nakon 5-6 mjeseci nakon uklanjanja zavoja ili žbuke. Upravo u to vrijeme ključna kost poprima istu strukturu i snagu, a mišići poprimaju ton i snagu.

Značajke prijeloma ključne kosti kod novorođenčadi

Jedna od akušerskih komplikacija je prijelom klavikule novorođenčeta. Ovo se stanje može pojaviti iz četiri glavna razloga:

 • Krupno voće - težina djeteta je veća od 4 kg,
 • Anatomska uska zdjelica majke - ako dimenzije koštanih zidova zdjelice nisu dovoljne da fetus prođe kroz porođajni kanal, opstetričari obavljaju carski rez. Ako je odabrana druga taktika, dijete može biti ozlijeđeno,
 • Slaba trudoća - ako se promocija fetusa spontano zaustavi u porođajnom kanalu, liječnici upotrebljavaju opstetričke pincete ili vakuum kako bi uklonili dijete. U ovom slučaju, mogućnost ozljede zgloba zgloba
 • Prisilni rad - aktivno razdoblje rada, obično traje 12-14 sati. Pri ubrzanju ovog procesa (do 4-6 sati) dijete se može ozlijediti tijekom brzog prolaska rodnog kanala.

Prema statistikama, prijelom desne klavikule češći je od lijeve. Prepoznavanje ozljede je prilično jednostavno - kod djece mlađe od godine dana oštećenje ove kosti vidljivo je tijekom vanjskog pregleda, izražen edem i crvenilo pojavljuju se u regiji ramenog pojasa. Dijete je neprestano boli, izražavajući to bijesnim plačem. Ruka na ozlijeđenoj strani ne pomiče se u ramenom zglobu, jer to pojačava bol.

Prijelom, najčešće se javlja kao "zelena grana", što znatno ubrzava proces ozdravljenja. Taktike liječenja uglavnom su konzervativne - zavoj se novorođenčadi nanosi za 6-7 dana, osigurava mir i redovito dojenje (ako je moguće). Bilo kakve posljedice prijeloma su izuzetno rijetke.

Kako se brinuti za dijete s lomom ključne kosti?

Unatoč činjenici da se prijelom zaraste dovoljno brzo, u ovom trenutku djetetu treba pružiti pravilnu njegu. Prije svega - ne možete ponovno ozlijediti ključnu kost. Budući da su fragmenti, najčešće povezani samo tankom trakom periosteuma, vrlo je lako slomiti ga. U roku od tjedan dana, nakon nanošenja zavoja zabranjeno je:

 • Povucite ručicu na oštećenoj strani,
 • Na bilo koji način povrijedite djetetov ramenski ili rameni pojas,
 • Pritisnite na područje klavikule.

Dijete valjate kao da je prethodno - bez dodatnih napora ili smanjenja kontrakcije pelena. Kod bolesti u pokretu preporučuje se malom pacijentu staviti na zdravu stranu, nježno držeći (ali ne stišćući) ručku na oštećenoj strani. Tijekom spavanja dijete bi trebalo biti na leđima.

Za svako dijete je prisutnost mlijeka u majci izuzetno važna - ovo je optimalni prehrambeni proizvod koji je majčino tijelo stvorilo za svoje dijete. S prijelomom ključne kosti, vrijednost dojenja dodatno se povećava, jer mlijeko služi kao izvor "građevinskih materijala" za obnavljanje kostiju. Preporučuje se hraniti dijete "na zahtjev", što izražava gladnim plačem.

Prijelom klavikularne kosti uobičajena je trauma, osobito među mladima. Sasvim je lako sumnjati, zahvaljujući karakterističnim simptomima. Ako je dostupno, nazovite hitnu pomoć ili kontaktirajte najbližu hitnu pomoć / kiruršku bolnicu. Liječnici će uspostaviti konačnu dijagnozu, a zatim će odrediti optimalnu taktiku liječenja. Rehabilitacija nakon prijeloma događa se relativno brzo - prosječno 1,5 mjeseca. Komplikacije se razvijaju izuzetno rijetko, što omogućava pacijentima da potpuno vrate prethodnu kvalitetu života.

Kako mogu slomiti ključnu kost?

Strukturne značajke kostiju ne osiguravaju čvrstu zaštitnu površinu, pa se kosti mogu slomiti na nekoliko načina. Jedna od najčešćih je dislokacija akromijalnog kraja (ICD kod S42.0). To se može dogoditi kao posljedica udarca u ramenski zglob, pri padu u lakat ili modricu u prometnoj nesreći. Prijelomi patološke prirode koji nastaju kada maligna neoplazma zahvaća kost rijetko se vide. Također, pukotina u klaviku ponekad se formira s oštrom kontrakcijom mišića.

Znakovi prijeloma zgloba

Tipični klinički znakovi koji ukazuju na odstupanja od prirodnog stanja kostiju izravan su pokazatelj prisutnosti bolesti. Glavni simptomi prijeloma zgloba izravno su povezani s jakom boli u zahvaćenom području, koju pacijent doživljava nakon primanja ozljede. Pokušaji bilo kakvog pokreta s ozlijeđenim udom bit će osuđeni na neuspjeh, jer jaka bol neće dopustiti žrtvi da podigne ruku. Osim toga, na podlaktici će se pojaviti edem ili oteklina, što jasno ukazuje na modricu.

Operacija prijeloma ključne kosti

Kirurška intervencija je daleko od nužne u svim slučajevima, međutim, ako pacijent ne želi imati vidljive deformacije na tijelu, ovdje neće pomoći terapijska masaža. Tijekom operacije, kada je lomljena ključna kost, kost se pričvršćuje posebnom metalnom strukturom, što uklanja pomicanje fragmenata. Osteosinteza se može izvesti vijcima ili pločama, izbor donosi liječnik na temelju prirode loma (otvorena, zatvorena).

Grozdasti žljeb klavikule

Prijelom ključne kosti je složena trauma, čije liječenje zahtijeva poseban pristup, jer nije moguće izravno spojiti upareni humerus. Iz tog razloga, guma u slučaju loma ključne kosti nanosi se elastičnim zavojem ili oblogom. Uspjeh događaja ovisit će o tome koliko je učinkovito moguće popraviti ruku i imobilizirati rameni pojas. Jednako je važno što je više moguće pritisnuti rame uz tijelo stavljanjem pamučnog brisa ispod ruke.

Žbuka za lom ključne kosti

Pravilna terapija uvijek uključuje primjenu gipsa zbog isključenja komplikacija u procesu ozdravljenja. U nedostatku gipsa tijekom prijeloma ključne kosti, postoji rizik od oštećenja živčanih debla, mišića ili skupine žila, što će neminovno dovesti do nepravilne fuzije kosti. Slomljena ključna kost zahtijeva hitnu imobilizaciju, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, pacijent riskira trajno onesposobiti. Moderni materijali za liječenje prijeloma imaju nekoliko prednosti:

 • dostupnost,
 • snaga
 • visoka svojstva plastike
 • jeftinoća.

Prekrivanje prijeloma klavikula

Žbuka i flaster za liječenje prijeloma zgloba sastavnih su dijelova procesa terapije. Međutim, često se zahtijeva uporaba drugih svojstava medicinske prakse. Često imobilizacija prijeloma ključne kosti uključuje uporabu obloga tijekom pružanja prve pomoći, ali one su također neophodne u fazi pacijenata koji su podvrgnuti rehabilitacijskoj terapiji. Najpoznatiji preljevi za liječenje u medicinskim krugovima su:

 • zavese Delbe
 • Guma Kuzminskog,
 • osmerostruki mekani preljev,
 • Seira preljev,
 • ovalna Titova.

Delbeovi prstenovi za lom ključne kosti

Postoji još jedna, ne manje učinkovita metoda nanošenja zavoja koja vraća dužinu klavikule - to su Delbe prstenovi. Prema pravilima desmurgije, prstenovi za lom ključne kosti trebaju se pripremiti na sljedeći način: dva prstena formirana su od pamučne vune umotane u gazu, u koje su rupe nešto veće od promjera ramena žrtve. Rezultirajući dizajn stavlja se kroz ruke, protežući se do umova mišića, nakon čega se prstenovi zavežu na pacijentovu leđa posebnom gumenom cijevi.

Zavoj od 8 oblika

Zavoj u obliku osmera oblika na ključnici jedan je od načina imobilizacije. Nadimaje se tek nakon što je liječnik popravio akutne fragmente, kontraindicirano je to učiniti prilikom pružanja prve pomoći, inače će ozljeda zacijeliti vrlo dugo. Glavni cilj ovog preliva je spriječiti pomicanje i produženje koštanih fragmenata, pa se nameće vrlo čvrsto. U slučaju kada nije moguće eliminirati pristranost na ovaj način, provodi se kirurški postupak repozicije.

Kako spavati s prijelomom ključne kosti

Nakon primanja medicinske skrbi, pacijent se treba pridržavati određenih pravila za brži oporavak. Mjere sigurnosti usmjerene su na to da ozlijeđeno područje dobije najpovoljnije uvjete za rehabilitaciju, tako da je spavanje s lomom ključne kosti dopušteno samo na leđnoj ili zdravoj strani. Liječnici preporučuju uklanjanje zavoja za noć i ispravljanje ruke tamo gdje je došlo do prijeloma zgloba. Ako je potrebno, možete kupiti posebne bučice za razvoj mišića.

Posljedice prijeloma

Nijedan postupak liječenja ne može dati 100% jamstvo zacjeljivanja nastalih ozljeda, tako da posljedice prijeloma ključne kosti mogu biti vrlo različite. I premda se u većini slučajeva ta bolest brzo otklanja, neki pacijenti su primijetili komplikacije poput sporog zacjeljivanja tijekom terapije. Osim toga, s višestrukim fragmentiranim prijelomom može se pojaviti sljedeće:

 • artroza zglobova
 • kršenje omjera mekih tkiva,
 • rizik od puknuća kože,
 • oštećenje neurovaskularnog snopa,
 • koštane infekcije ili izrasline.

Smirnov-Weinstein zavoj

Zavoj za liječenje koristi se vrlo rijetko, pogotovo ako je slomljena ključna kost. Ova se odluka objašnjava potrebom kirurške intervencije kada pacijent dobije prijelom. Položaj ozlijeđene kosti utječe na izbor metode terapije, stoga se u nekim slučajevima koriste posebna sredstva, poput Weinsteinovog preljeva. Po principu preklapanja slična je Velpo ili Deso preljevima, međutim, ima svoje nijanse:

 1. Ruka je savijena pod pravim kutom u odnosu na lakatni zglob.
 2. Ramena se podižu pod kutom od 45 stupnjeva i lagano se povlače.
 3. U aksilarnom području postavljen je valjak.
 4. Prekrivač od pamučne gaze nanosi se na rameni pojas suprotne strane.
 5. Rameni pojas fiksiran je glatkim duljinama.
 6. Distanci su učvršćeni zavojom od gipsa.

Deso zavoj za prijelom clavicle

Ovim preljevom možete imobilizirati određeni dio pacijentovog tijela, već se uglavnom koristi za ozljede nadlaktice ili kostiju. Osim toga, ovaj se preljev može obaviti tijekom rehabilitacijskog razdoblja ili nakon operacija. Deso zavoj za prijelom ključne kosti primjenjuje se samo za ponovno postavljanje dislokacije, ako ih ima. Prije postupka važno je pregledati mišićnu šupljinu radi maceracije kože. Da biste nanijeli preljev trebat će vam pamučni tampon, igla i široki zavoji.

Oporavak frakture klavikula

Terapija vježbanja nakon ozljede uključuje tri glavna stadija, od kojih je svaki važan dio procesa oporavka bilo kojeg pacijenta, bilo odrasle osobe, bilo djeteta. Prvo, pacijent se podvrgava imobilizaciji pomoću zavoja, to uključuje jednostavne vježbe za ruku i prste. Druga faza oporavka nakon prijeloma ključne kosti provodi se pomoću posebnih gimnastičkih štapova. Tijekom tog razdoblja, pacijent treba razviti rameni zglob. Nakon uklanjanja gipsa dodaju se vježbe fizioterapije, uključujući dodatne postupke:

 • amplipulse terapija,
 • magnetna terapija visoke frekvencije,
 • terapija daljinskim udarnim valovima,
 • mineralne vode
 • magnetoterapija niske frekvencije,
 • kupke sumporovodika,
 • Doze eritema UV zračenja
 • UHF terapija
 • ultrazvučna terapija
 • fizioterapija,
 • fiziotrapiya,
 • kupke s natrijevim kloridom,
 • elektroforeza lijekova protiv bolova,
 • elektroforeza vazodilatacijskih lijekova.

Pogledajte video: Povreda Ramena - Detaljna unutrasnjost ramena (Siječanj 2020).